Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν ποιοι επιστρέφουν με τον ανασχηματισμό

Τέσσερα σημαντικά ορόσημα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τις 7 Ιουλίου, οπότε και συμπληρώνονται δύο ενδιαφέροντα χρόνια της ΝΔ στην εξουσία και του ιδίου στην πρωθυπουργία.

Το πρώτο είναι η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Εκεί θα διαγραφεί, αναλόγως και του αποτελέσματος της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν, η συνολική νέα αρχιτεκτονική της Μεσογείου.

Το δεύτερο είναι οι κρίσεις στις συνθέσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Η Προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας διεκδικείται από τον εξαίρετο Δημήτριο Σκαλτσιούνη και από τον «εκλεκτό» της Προέδρου της Δημοκρατίας επίσης ικανό Μιχάλη Πικραμμένο (εκλεκτό υπό την έννοια ότι έκαναν στο παρελθόν με την Πρόεδρο κοινές συγγραφικές απόπειρες για λογαριασμό ΜΚΟ όπως η Διανέοσις).

Το τρίτο είναι η ψηφοφορία στην Βουλή για τα μνημόνια με τα Σκόπια.

Και βεβαίως το τέταρτο ορόσημο είναι ο σαρωτικός και δομικός αυτή την φορά ανασχηματισμός.

Κομβικά πρόσωπα του οποίου θα αναδειχθούν όπως θρυλείται στο παρασκήνιο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Επίσης οι Υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μέλος της κυβέρνησης, υφυπουργός, από εκείνους που δεν φαίνονται πολύ στο προσκήνιο, αλλά έχει αλάνθαστο πολιτικό αισθητήριο, διασώθηκε στους δύο τελευταίους μίνι ανασχηματισμούς με την στήριξη του κ. Γεραπετρίτη με τον οποίο ήταν σε διαρκή επικοινωνία. Το συγκεκριμένο μέλος της κυβερνησης έχει αλλάξει ρότα εσχάτως.

Δεν έχει πλέον τόσο τακτική επικοινωνία με τον κ.Γεραπετρίτη και επικοινωνεί διαρκώς με τον διευθυντή του γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος θεωρείται αναβαθμισμένος. Άγνωστο αν αυτή του η αλλαγή στην συμπεριφορά θα τον σώσει σε αυτόν τον ανασχηματισμό. Ωστόσο ο «υφυπουργός θερμόμετρο» αποτυπώνει με την συμπεριφορά του άριστα τις μετοχές ενός εκάστου εντός του κυβερνητικού χρηματιστηρίου.

Ερωτάται λοιπόν, ιδού το πρώτο μέγα ερώτημα του ανασχηματισμού: Θα παραμείνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου; Αν μετακινηθεί γιατί θα μετακινηθεί; Και αν μετακινηθεί προς τα που θα μετακινηθεί;

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει το έργο του καθηγητή αλλά εσχάτως στο περιβάλλον του -και όχι απαραιτήτως στους συνήθεις υπόπτους- διατυπώθηκαν δυσαρέσκειες για χειρισμούς ειδικώς στην υπόθεση Φουρθιώτη στην οποία κάποιοι επιχείρησαν να εμπλέξουν τον καθηγητή και Υπουργό Επικρατείας. Διαδίδοντας έως και μύθους ότι υπάρχουν γραπτά μηνύματα- φωτιά, κάτι που από το Μαξίμου διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Δεν αποκλείεται παρά τα προβλήματα ο Υπουργός Επικρατείας να μείνει στο Μαξίμου πάντως γιατί αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες και ξεπερνιούνται είτε έχουν συμβεί, είτε όχι. Αλλά αν επρόκειτο να μετακινηθεί και υπήρχε κενό βεβαίως, ο κ. Γεραπετρίτης θα ήθελε να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών. Για το οποίο ενδιαφέρονται και άλλοι.

Ο καθηγητής λέει τα καλύτερα στο παρασκήνιο για τον Νίκο Δένδια αλλά αν πάνω στην διετία ο πρωθυπουργός αποφάσιζε μεταβολή στην οδό Ακαδημίας, ασφαλώς και θα τον ενδιέφερε. Είναι γνωστή στους παροικούντες του Μαξίμου η έκρηξή του την βραδιά των κοινών δηλώσεων Τσαβούσογλου- Δένδια στην Άγκυρα. Ιδίως τι είπε.

Όσον αφορά τον Υπουργό Εξωτερικών τώρα, ο κύριος Δένδιας με άριστες διεθνείς συμμαχίες και τεράστιες εκκρεμότητες ανοικτές εμφανίζεται αμετακίνητος. Στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου όμως κάνουν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να μετακινήσει τον κ. Δένδια στο πρωτοκλασάτο Υπουργείο Οικονομικών αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχουν μπει οριστικά σε ήρεμα νερά. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό και απίθανο. Εκείνη την εποχή άλλωστε ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Που θρυλείται ότι περιέχει σημαντικά ανταλλάγματα για την Ελλάδα στην Θράκη.

Όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Μόλις άρχισε να ψιθυρίζεται στο παρασκήνιο ότι μπορεί να επανέλθει στην κυβέρνηση και μάλιστα ενισχυμένος, τοποθετούμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, δέχθηκε διαδικτυακά κτυπήματα κάτω από την μέση ότι η υποψηφιότητα του για τον ανασχηματισμό «κάηκε». Αιτία -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς – ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας με τον οποίο γνωρίζεται δεν αποκάλυψε όσα έπρεπε στην προανακριτική για να διευκολύνει την κυβέρνηση να στοχοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι την επομένη της διαδικτυακής επίθεσς που έγινε στον κύριο Θεοδωρικάκο αίφνης απεστάλησαν στην προανακριτική της επιτροπής mail από τον κύριο Καλογρίτσα που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι είχε συνάψει εικονική συμφωνία με την οικογένεια Χούρι. Σύμπτωση κατά πάσα πιθανότητα. Από την πλευρά του ο κύριος Θεοδωρικάκος όμως ξεκαθαρίζει πως έχει να δει τον επιχειρηματία Καλογρίτσα πέντε χρόνια, πως όταν έγινε Γραμματέας της ΚΝΕ σε ηλικία 25 ετών δεν τον γνώριζε καν, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε χειρισμούς για την προανακριτική και ότι η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει αδιατάρακτη. Χαρακτηρίζει δε «κρατικοδίαιτους» όσους του επιτίθενται. Το αν θα μπει τελικά στην κυβέρνηση ο κ. Θεοδωρικάκος είναι θέμα συσχετισμών και βεβαίως προσωπικής απόφασης του κ. Μητσοτάκη.

Επειδή πλέον το κέντρο βάρους της κυβέρνηση της ΝΔ είναι κεντρογενές και πασοκικό η σύνθεση διαμορφώνεται με βάση και τους διαπληκτισμούς που συμβαίνουν στο παρασκήνιο μεταξύ τέως σοσιαλιστών.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Η ψηφοφορία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου πριν τον ανασχηματισμό. Με κομματική πειθαρχία. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει μετά την διεξαγωγή της ποιοι βουλευτές θα υπουργοποιηθούν και ποιοι όχι. Όσοι λάβουν τον λόγο για να στηρίξουν τα μνημόνια θα πάρουν και μπόνους εισαγωγής στην κυβέρνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.