Οργανωμένο έγκλημα: Οι 20 συμμορίες της ελληνικής μαφίας – Ονόματα και στοιχεία στον εισαγγελέα

Να προκαλέσει μια εις βάθος έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα, παρόμοια με την επιχείρηση “Καθαρά Χέρια” που διεξήχθη τη δεκαετία του ’90 στην Ιταλία, επιδιώκει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετέβη την Τετάρτη το πρωί στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτα, στον οποίο παρέδωσε πολυσέλιδη έκθεση για τις ισχυρές εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πρόκειται για απόρρητο έγγραφο που συνέταξαν τις τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες της Ασφάλειας και στο οποίο αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια η διάρθρωση και η εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα την τελευταία 10ετία. Η πρωτοβουλία Χρυσοχοΐδη επιταχύνθηκε έπειτα από μια σειρά εξελίξεων, ανάμεσα στις οποίες και η δολοφονία Καραϊβάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, επιδίωξη του υπουργού είναι να προκαλέσει για πρώτη φορά μια ευρεία έρευνα υπό τη μορφή προκαταρκτικής εξέτασης, κατά του συνόλου των ομάδων και ατόμων που μνημονεύονται στην έκθεση.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία τόνισαν στην “Καθημερινή” ότι στην απόρρητη αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρατίθενται τα ονόματα 500 ατόμων που την τελευταία δεκαετία έχουν πρωταγωνιστήσει στις έρευνες της Ασφάλειας για υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες αφορούν σε ναρκωτικά, εκβιάσεις, λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, μαστροπείες κ.α. Συγκροτούν τις 20 “κεντρικές”, όπως χαρακτηρίζονται εγκληματικές ομάδες που λυμαίνονται τη χώρα, ενώ στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε αρκετές ακόμη οργανώσεις με “περιφερειακή” δράση.

“Τα 500 αυτά άτομα έχουν συλληφθεί, καταδικαστεί και εκτίσει ποινές φυλάκισης, αλλά συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο οργανωμένο έγκλημα” επεσήμανε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ορισμένοι από όσους μνημονεύονται στην έκθεση της Ασφάλειας έχουν δολοφονηθεί στο πλαίσιο του “πολέμου της νύχτας” που μαίνεται με αμείωτη ένταση τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια. Υπάρχουν ακόμη αναφορές στην “είσοδο” επιχειρηματιών της νύχτας σε δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο πετρελαίου καθώς επίσης και στον διαγκωνισμό για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στη Μύκονο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.