Μπροστά σε έναν “Γολγοθά” βρέθηκαν επενδυτές, ιδιοκτήτες και φορείς σε όλη τη χώρα, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Οικόπεδα, καλλιέργειες, κατοικίες, δρόμοι, ακόμη και λιμάνια αλλά και παραλιακές εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές ή αναδασωτέες, προκαλώντας κύμα σφοδρών αντιδράσεων.
Ο αναβρασμός που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μεγάλος, με τα Περιφερειακά συμβούλια, τους δήμους, αλλά και τους συλλόγους ιδιοκτητών ακινήτων να ζητούν την άμεση απόσυρση των δασικών χαρτών και να πραγματοποιούν καθημερινά ογκώδης διαδηλώσεις αλλά και καταλήψεις κτιρίων.
Τι προέκυψε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών; Αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων της χώρας σε σχέση με τους χάρτες του 1945 και πολλαπλασιασμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους αναθεωρημένους δασικούς χάρτες, σε σύνολο πάνω από 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων της χώρας, οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 2.774.456 στρέμματα, ενώ στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε σχέση με το 1945 έχουν προστεθεί στους χάρτες 944.000 στρέμματα.
Σε πολλές περιπτώσεις νησιών της χώρας, οι δασικές εκτάσεις ξεπερνούν το 80%, όπως για παράδειγμα στη Σύμη και στο Αγαθονήσι, ενώ στην Κάσο, στην Κάρπαθο και στην Πάτμο το 70%. Επίσης στην Ρόδο το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ξεπερνά το 60%.
Μείζον είναι και το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη όπου σχεδόν έχει “πρασινίσει” με χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους και να απειλούνται με απώλεια των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Σημαντικό είναι και το θέμα που έχει προκύψει με εκτάσεις που αγοράστηκαν από επενδυτές για την αξιοποίηση τους και βρέθηκαν ξαφνικά αυτές να είναι… δασικές.
Η επίλυση του θέματος και τα περίθώρια για τους ιδιοκτήτες είναι στενά, καθώς όσων η περιουσία τους εμφανίζεται ως δασική θα πρέπει να προχωρήσουν σε υποβολή αντίρρησης για κάθε μία ιδιοκτησία και να καταβάλλουν το τέλος (πληρώνεται σε τράπεζα), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης.
Με εγκύκλιο του το ΥΠΕΝ τον Ιανουάριο του 2021, ορίζει ότι γίνονται δεκτές αντιρρήσεις μόνο για το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτώμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς τα τμήματα για τα οποία δεν έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων.
Λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε το θέμα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και τους υφυπουργούς Γιώργο Αμυρά και Νίκο Ταγαρά.
Μετά το τέλος της συνάντησης ανακοινώθηκε οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% στους Δασικούς Χάρτες.
Η ανακοίνωση αυτή, για μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%, περισσότερο εξόργισε παρά ηρέμησε τα πνεύματα, κυρίως στην Κρήτη όπου βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε τοπικό μέσο ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα σε διορθώσεις στα σφάλματα που έχουν γίνει στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τον πολίτη. Και ξεκαθάρισε ότι οι διορθώσεις των αστοχιών θα γίνουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, δίχως να χρειάζεται να προηγηθεί υποβολή αντίρρησης και χωρίς κόστος για τους πολίτες
“Θα διορθώσουμε τα σφάλματα χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη και χωρίς κόστος, με εσωτερική διαδικασία, για αυτό εξετάζουμε ξανά τους χάρτες και βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα σφάλματα. Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες οι αποφάσεις της διοίκησης που δεν έχουν συμπεριληφθεί, και να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Επίσης μειώσαμε το τέλος υποβολής αντιρρήσεων κατά 50%”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το τι μέλλει γενέσθαι για την επίλυση του προβλήματος, θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στο οποίο έχουν πρποσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Εκτιμάται ότι αν η προσφυγή γίνει εν μέρει ή στο σύνολο της δεκτή επέρχονται νέες ανατροπές και θα απαιτηθούν γενικότερες νομοθετικές προσαρμογές και αναθεωρήσεις.
Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες, είναι εκείνη που θα κρίνει τις εξελίξεις.
Πηγή: capital.gr