Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.
Η παρέλαση αυτή ήταν η πιο ξεχωριστή και πιο διαφορετική απ’ όλες όσες προηγήθηκαν στο παρελθόν, τόσο λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και λόγω της ιστορικής επετείου. Το έφιππο τμήμα γέμισε υπερηφάνεια και συγκίνηση όσους παρακολούθησαν την παρέλαση. Εκτός από άνδρες, στο έφιππο τμήμα συμμετέχουν και γυναίκες, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους και ήρθαν στην Αθήνα από την Κάρυστο.
Η παρέλαση έγινε ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας, καθώς μπροστά στα μάτια των παριστάμενων και του τηλεοπτικού κοινού ξετυλίχθηκε όλη η στρατιωτική ιστορία της χώρας.
Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων.
Το πρώτο τμήμα που παρήλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων.
Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους.
Ακολούθησε τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.
Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.