Κοροναϊός : Εκρηκτικό κοκτέιλ από μεταλλάξεις και διασωληνωμένους – Μάχη επιβίωσης στα νοσοκομεία

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής αφού οι εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid-19 είναι τόσες, που έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Καθώς η Αττική είναι η περιοχή της Ελλάδας που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των κρουσμάτων της χώρας, η κατάσταση που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είναι χωρίς προηγούμενο.

Και μπορεί μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων τα κρούσματα στη χώρα να παρουσίασαν συμπτωματικά μικρή υποχώρηση, ωστόσο τα φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς έκαναν ορισμένους ειδικούς να βγουν από τα ρούχα τους και να επισημαίνουν πως τέτοια φαινόμενα ακυρώνουν οποιοδήποτε lockdown.

Την ίδια στιγμή έκδηλη είναι η αγωνία για την επόμενη μέρα της Τσικνοπέμπτης και για τον αν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια οξύνουν τη διασπορά κρουσμάτων. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι στο νοσοκομείο που υπηρετεί, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Κανένα διαθέσιμο κρεβάτι

«Διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωναϊό αυτήν την στιγμή είναι ακριβώς εκατό, από αυτούς οι τέσσερις μάλιστα διασωληνώθηκαν σήμερα το πρωί», είπε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις ασθενείς διασωληνώθηκαν στα απλά κρεβάτια που νοσηλεύονται.

Το μέγεθος της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα νοσοκομεία γενικής εφημερίας, εκτός από το βάρος των ασθενών Covid-19, πρέπει να σηκώσουν και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

«Αυτήν την περίοδο έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα ταυτόχρονης αύξησης προσέλευσης ασθενών και Covid και non Covid, για παράδειγμα πολλούς τραυματισμούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καλά ή επαρκώς», είπε ο κ. Παπανικολάου για τα λοιπά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία.

«Είχαμε προειδοποιήσει»

Ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους για τις «τραγικές ελλείψεις προσωπικού».

«Φωνάζουμε τόσο καιρό και δεν ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι για όλα αυτά είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2021. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, την Αχαΐα και όλη τη νότια Ελλάδα. Δυστυχώς ανταπόκριση δεν είχαμε».

H αγωνία όμως είναι εύλογη και πρόδηλη πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με την εφαρμογή και την απόδοση των νέων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση για το τι θα γίνει αυτές τις μέρες τις επόμενες ημέρες.

Το βασικό ζητούμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση. Οι 12 μέρες είναι το όριο, που έχει βάλει η κυβέρνηση. Οι 10 μέρες όμως είναι αυτές που μεσολαβούν μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή, ημερομηνία που θα μάθουμε αν θα έχουμε μια βδομάδα παράταση, κάτι που τώρα φαίνεται κάπως πιο πιθανό ή θα έχουμε άρση του lockdown.

Εάν υπάρξει μία πολύ μεγάλη κινητικότητα απόψε και την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα που είναι μέρες γιορτών, θα φέρει περισσότερα κρούσματα, τα οποία θα φανούν αργότερα.

«Θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να είμαστε σε αυτό το καθεστώς του ήπιου απαγορευτικού για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» εκτιμά ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο MEGA.

Αρση lockdown στις 16 Μαρτίου;

 

«Θα μπορούμε να μετράμε αντίστροφα από τη στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά» ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασκευής ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου.

«Πολλές περιφερειακές ενότητες ανά την επικράτεια μπήκαν σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου είτε στο κόκκινο, είτε στο βαθύ κόκκινο. Στην Αττική βέβαια δεν έχουμε δει σημαντική βελτίωση. Αν τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά μπορούμε να πούμε ότι από τις 15 – 16 Μαρτίου και μετά, η κατάσταση θα βελτιωθεί, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, εξαρτάται από τη στάση όλων μας και τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά» τόνισε.

Πίεση για 15 μέρες

«Σίγουρα η πίεση στο σύστημα υγείας για τουλάχιστον 15 μέρες θα είναι αυξημένη και ακόμα και αν δούμε την σταθεροποίηση ή τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η πίεση θα συνεχίζει να υφίσταται. Το ευχάριστο είναι ότι ο ρυθμός που αυξάνεται την πίεση δεν είναι ίδιος όπως συνέβαινε στο δεύτερο κύμα» πρόσθεσε αναφορικά στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη πραγματικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στο τρίτο κύμα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αν δεν είχαμε τα μεταλλαγμένα στελέχη ενδεχομένως να μην είχαμε αυτήν την έξαρση που παρατηρήθηκε το 2021. Θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να είμαστε σε αυτά το καθεστώς του ήπιου απαγορευτικού για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» σημείωσε.

«Το πιο σημαντικό είναι  η αποσυμφόρηση του συστήματος», σχολίασε τις χθεσινές ανακοινώσεις ο Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Δεν βλέπω έξυπνες λύσεις»

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής τόνισε πως «δεν βλέπει έξυπνες λύσεις» και χαρακτήρισε «εντελώς ατελέσφορα» τα νέα μέτρα, αφού σύμφωνα με την άποψή του, « δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι».

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα, την ώρα που έχουμε 2.000 κρούσματα, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να πιέζεται τόσο», είπε, τονίζοντας πως «το πρόβλημα είναι αλλού, είναι στην ενδοπαρεϊκή και όχι στην ενδοοικογενειακή συναναστροφή».

«Το εορτολόγιο είναι που, καλώς ή κακώς, καθορίζει τα μέτρα», είπε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «αν δεν υπήρχε αυτό το ‘στα λόγια lockdown’, τα κρούσματα θα ήταν περισσότερα».

Ερωτηθείς πάντως σχετικά έκρινε πως τα κρούσματα δεν θα αυξηθούν πολύ, αφού όπως είπε, «θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα» από πλευράς της Πολιτείας.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.