Η Αττική βρίσκεται σε ολικό lockdown από τις 11 Φεβρουαρίου και αναμένεται να βρίσκεται τουλάχιστον έως και τις 8 Μαρτίου, καθώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει αυτή την ώρα φέρεται να προτείνει την παράταση του κατά μία εβδομάδα και δηλαδή έως τις 8 του Μάρτη.
Η χώρα είναι σε καραντίνα εδώ και έναν χρόνο και όμως μέχρι και σήμερα η μοναδική «λύση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το lockdown.
Ένα lockdown το οποίο δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα, καθώς τα κρούσματα δεν πέφτουν και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να καταστρέφεται η οικονομία και η ψυχολογία των πολιτών, κάτι που σύμφωνα με πολλές έρευνες θα οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους μέσα στα επόμενα χρόνια.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή τη λύση.
Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας του lockdown το οποίο έχει επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Αττική είναι πως δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση να ρίξει τον δείκτη θετικότητας, αντιθέτως μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι αυτός έχει ανεβεί!
Και να σκεφτούμε πως τις προηγούμενες ημέρες ο κόσμος έμεινε έτσι και αλλιώς σπίτι του εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια». Στην πρώτη εβδομάδα που επιβλήθηκε το lockdown (11 έως 17 Φεβρουαρίου) ο δείκτης θετικότητας ήταν 2,95%, ενώ πριν επιβληθεί το lockdown (1 έως 7 Φεβρουαρίου) ήταν στο 2,81%.
Ταυτόχρονα βλέπουμε πως μέσα στο lockdown έχει εκτιναχθεί ο δείκτης θετικότητα, καθώς για την εβδομάδα 18 έως 24 Φεβρουαρίου έφτασε στο 3,75%. Ο δείκτης θετικότητας για χθες ήταν 3,55%.
Όπως δηλαδή λένε οι αριθμοί, αντί να περιορίζεται η πανδημία με το lockdown εξαπλώνεται! Χαρακτηριστικό είναι πως οι «ειδικοί» πριν από την έναρξη της κακοκαιρίας «Μήδεια» εξέφραζαν την ανησυχία τους, τονίζοντας πως θα αυξηθούν τα κρούσματα γιατί υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά. Άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι το να κλείνουν τους πολίτες στα σπίτια.
Το είχε πει και ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας πως ελάχιστα από τα κρούσματα προέρχονται από μεταδόσεις που γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Οπότε ποιος ο λόγος για απαγόρευση κυκλοφορίας; Γιατί κλείνουν την Αττική (και άλλες περιοχές της χώρας) από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί σε μεγαλύτερο «συνωστισμό» στα σούπερ μάρκετ κτλ, καθώς οι πολίτες αμέσως μετά το τέλος των δουλειών τους τρέχουν για να προλάβουν να κάνουν τα ψώνια τους;
Μέτρα τα οποία όπως λένε και οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν έχουν καμία επιστημονική λογική! Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αντί να αλλάξει σχέδιο επιμένει στο να επιβάλει μέτρα τα οποία καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών.
Το γιατί… είναι κάτι το οποίο χρειάζεται συζήτηση.