Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αστυνομική επέμβαση στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη από φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον νέο νόμο που αφορά στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η αντιπολίτευση ζητεί την απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών, ενώ και καθηγητές του ΑΠΘ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επέμβαση των ΜΑΤ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επέμβαση έγινε καθώς υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς μέσα στην Πρυτανεία.
Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα και η ορθότητα του νόμου για τα ΑΕΙ, δήλωσε ο ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης
«Η σημερινή κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως πράξη αντίθεσης στον πρόσφατο νόμο για τα Πανεπιστήμια, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα και την ορθότητα των ρυθμίσεων που προβλέπει», τονίζει ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.
ΣΥΡΙΖΑ: «Απρόκλητη επίθεση» της Αστυνομίας σε βάρος φοιτητών του ΑΠΘ
«Απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία» σε βάρος φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.
Τονίζει ακόμη πως ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και ζητεί «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία».
ΚΚΕ: Να απελευθερωθούν όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές
Την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων στη διάρκεια της σημερινής επέμβασης της αστυνομίας στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ζητεί το ΚΚΕ, το οποίο καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.
«Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “ εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους», επισημαίνει.
Διαμαρτυρία από καθηγητές του ΑΠΘ
Την αντίθεσή τους στην είσοδο των ΜΑΤ στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν καθηγητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος, σύμφωνα με τη voria.gr.
«Τα ΜΑΤ δεν έχουν ρόλο εδώ. Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που πρύτανης αφήνει την αστυνομία να μπει στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε πριν την ένταση ο Γιώργος Αγγελόπουλος, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Ομοίως και ο Άρης Στυλιανού, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών που κάνει λόγο για “χουντικό κλίμα”. “Είναι τεράστια η ευθύνη των πρυτανικών αρχών”, σημείωσε. Και οι δύο τόνισαν πως η βία και οι φθορές είναι καταδικαστέες, ωστόσο “το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να απαντά με βία”.
Μετά τα τεκταινόμενα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης που ήταν παρών στα όσα διαδραματίστηκαν τόνισε πως “Βουλευτές, καθηγητές, πανεπιστημιακοί έγιναν μπαλάκι μεταξύ των ΜΑΤ όταν ρώτησαν για ποιο λόγο, με ποιο αίτιο κάνουν αυτή την επέμβαση, αυτές τις προσαγωγές”. “Με τελείως απροκάλυπτο και αυταρχικό τρόπο έγινε σαφές το πού στόχευε το κυβερνητικό σχέδιο για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Το εργατικό κίνημα θα δώσει απάντηση τις επόμενες ημέρες” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε έπειτα από επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ με τον εισαγγελέα, τον οποίο ενημέρωσε αναλυτικά για την κατάληψη και για την παρεμπόδιση των διοικητικών υπαλλήλων να προσέλθουν στην εργασίας τους.
«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.
Ένταση κατά τις προσαγωγές
Όπως μεταδίδει η voria.gr, την ώρα που αστυνομικοί επιχείρησαν να προχωρήσουν σε προσαγωγές, φοιτητές μπήκαν μπροστά και οι αστυνομικοί τους απώθησαν με ασπίδες. Μάλιστα μέλη του ΕΚΑΒ προσέφεραν βοήθεια σε δύο άτομα. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να προχωρήσουν σε προσαγωγές, μια ομάδα φοιτητών που εμποδιζόταν να κινηθεί από φραγμό των ΜΑΤ, ξέφυγε με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέα ένταση.
Ένταση επικράτησε και μεταξύ αστυνομικών και καθηγητών κατά τη διάρκεια της προσαγωγής ενός ατόμου που νωρίτερα είχε πέσει στο έδαφος από τη χρήση χημικών. Οι αρχές απώθησαν μερίδα φοιτητών εκτός του πανεπιστημιακού χώρου πετώντας κρότου λάμψης και κάνοντας χρήση χημικών. Μετά από αρκετή ώρα έντασης και σπρωξιμάτων οι αρχές αποχώρησαν με τους φοιτητές να «επανακαταλαμβάνουν» την πρυτανεία του ΑΠΘ.
Το απόγευμα οι φοιτητές αναμένεται να κινηθούν προς το Αστυνομικό Μέγαρο επί της Μοναστηρίου για συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η κατάληψη της Πρυτανείας
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που ανήκουν σε ελευθεριακά σχήματα και στο σχήμα των ΕΑΑΚ, από τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Οι φοιτητές, που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4777/21 για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετέβησαν γύρω στις 7 το πρωί στο Πανεπιστήμιο, πριν από την ώρα της προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων.
Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία φύλαξης όπως και εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας που βρίσκονταν ήδη στο κτίριο εκδιώχθηκαν, ενώ τους ζητήθηκε να απομακρύνουν και τα αυτοκίνητα από τον χώρο στάθμευσης του κτιρίου. Λίγο αργότερα, στον χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης έφτασαν και μέλη του σχήματος των ΕΑΑΚ από άλλες Σχολές, όπως και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.
Η πρόθεση για κατάληψη στο κτίριο διοίκησης είχε γίνει γνωστή σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ήδη, από χθες το βράδυ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου ενημέρωσε για τον σχεδιασμό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, voria.gr