Η συζήτηση για την ενισχυμένη προστασία με τη χρήση διπλής μάσκας ή τη χρήση ιατρικής αντί για υφασμάτινη μάσκα έχει “φουντώσει” στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, ειδικά το τελευταίο διάστημα με το πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Στη Γαλλία στις αρχές του Φεβρουαρίου εφαρμόστηκε η εισήγηση του γαλλικού Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας σχετικά με τη μη χρήση υφασμάτινων μασκών, που τώρα θεωρείται ότι δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων. Την Τετάρτη δημοσιεύθηκε η νέα έκθεση του CDC, η οποία δείχνει ότι η διπλή μάσκα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και να μπλοκάρει πάνω από το 90% των σωματιδίων του κορονοϊού. Φορώντας δύο μάσκες ή μια μάσκα με στενή εφαρμογή προσφέρεται σημαντικά καλύτερη προστασία από το να κολλήσεις αλλά και να διαδόσεις τον Covid-19.
Η μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέτασε την τοποθέτηση μάσκας υφάσματος πάνω από μια ιατρική μάσκα και επίσης το να δένεις τη μάσκα στο ύψος των αυτιών για να βελτιωθεί η εφαρμογή. “Κάθε τροποποίηση βελτίωσε ουσιαστικά τον έλεγχο της πηγής και μείωσε την έκθεση του χρήστη”, κατέληξε η μελέτη. “Αυτά τα πειράματα υπογραμμίζουν τη σημασία της καλής εφαρμογής για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της μάσκας”.
Σε ένα τεστ, μια ιατρική μάσκα που δεν είχε δεθεί, από μόνη της μπλόκαρε το 42% των σωματιδίων από έναν προσομοιωμένο βήχα, και η υφασμάτινη μάσκα μπλόκαρε το 44%. Αλλά ο συνδυασμός της μάσκας υφάσματος που καλύπτει την ιατρική μάσκα μπλοκάρει το 92% των σωματιδίων του βήχα. Η προσθήκη μάσκας υφάσματος πάνω από μια ιατρική μάσκα ή το δέσιμο/σφίξιμο και η τοποθέτηση της ιατρικής μάσκας ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο, μείωσε τη σωρευτική έκθεση κατά 82% και 63% αντίστοιχα. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι μέσω του αέρα και όχι των επιφανειών, και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μικρά σταγονίδια από την αναπνοή και την ομιλία που μπορούν να ταξιδέψουν πολλά μέτρα είναι ένας κοινός τρόπος μετάδοσης. Οι αναδυόμενες μεταλλάξεις απαιτούν επίσης μικρότερο ιικό φορτίο για την εξάπλωση του Covid-19 σε σύγκριση με το πιο κοινό στέλεχος.
Ειδικοί αναλύουν στο enikos.gr τα υπέρ στη χρήση διπλής μάσκας και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει ένας πολίτης να την προτιμά. Τι συμβαίνει με τις υφασμάτινες μάσκες και πόσο αποτελεσματικές είναι; Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξηγούν.
Βασιλακόπουλος: Εκεί που χρειάζεται να προστατεύσω πολύ τον εαυτό μου, βάζω διπλή μάσκα
“Οι μάσκες παρέχουν άλλο ποσοστό προστασίας κυρίως από τα μικρά σταγονίδια, που είναι κάτω από 10 μικρομέτρα, στα οποία μεταφέρεται ο κορονοϊός. Υπάρχουν οι μάσκες αυξημένης προστασίας, που ονομάζονται ανάλογα αν προέρχονται από την Ασία, την Ευρώπη ή την Αμερική KN80, 95 και 99, ή Ν80, 95 και 99 ή FSP1, FSP2, FSP3 που κατακρατούν το 80, 95 ή 99% των μικρών σταγονιδιών. Υπάρχουν οι απλές χειρουργικές μάσκες που κατακρατούν περίπου το 50% και το τι κατακρατούν οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι ενιαίο, γιατί υπάρχουν υφασμάτινες μάσκες που είναι ένα στρώμα, δύο ή τρία στρώματα. Όσα περισσότερα τα στρώματα, και από πολλά υφάσματα, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στη λειτουργία της απλής χειρουργικής μάσκας. Όταν τώρα βάλω δύο μάσκες προφανώς αυξάνω την ικανότητα να φιλτράρω τα μικρά σταγονίδια, άρα να προστατεύομαι και από τον κορονοϊό, που μεταφέρεται με τα μικρά σταγονίδια. Γι’αυτό και επειδή τώρα υπάρχει ο φόβος της αυξημένης μεταδοτικότητας από τα μεταλλαγμένα στελέχη, για αυτό υπάρχει η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα, μήπως θα ήταν χρήσιμο, ιδίως εκεί που υπάρχει πολυκοσμία και δεν μπορώ να αποφύγω τον συνωστισμό και δεν μπορώ να κρατήσω τις σωστές αποστάσεις, μήπως θα ήταν χρήσιμο να έχω δεύτερη μάσκα πολλώ μάλλον δε, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν φορούν τη μάσκα σωστά με αποτέλεσμα η μάσκα να έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα από αυτή που σας είπα” περιέγραψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
“Μια διπλή μάσκα μπορεί να φοράει ο καθένας, και εγώ έχω δει συνανθρώπους μας να φορούν διπλή μάσκα ήδη. Δεν είναι κάποιο πρόβλημα αυτό. Θα σας πω τι θα έκανα εγώ. Αν για παράδειγμα κινούμαι με τα ΜΜΜ την ώρα που θα ήμουν μέσα πχ στο λεωφορείο θα έβαζα διπλή μάσκα. Την ώρα που βγαίνω από τα ΜΜΜ και περπατάω στον δρόμο, εκεί που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αν μου δημιουργούσε δυσφορία η διπλή μάσκα λόγω κατακράτησης υδρατμών, θα έβγαζα τη μία από τις δύο και θα έμενα με την μία. Είναι θέμα κοινής λογικής. Εκεί που χρειάζεται να προστατεύσω πολύ τον εαυτό μου, βάζω διπλή προστασία. Εκεί που δεν χρειάζεται βάζω λιγότερη” πρόσθεσε.
Δημόπουλος: O φραγμός στη μετάδοση είναι η μάσκα – Όσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός, τόσο χρειάζεται μεγαλύτερα μέτρα προστασίας
“Υπάρχει η συζήτηση στις ΗΠΑ, που λέει ότι όταν έχουμε έναν ιό που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και πιθανά θα έχουμε και περισσότερα βαριά κρούσματα και περισσότερους θανάτους, μόνο από το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτικός. Επομένως ο φραγμός στη μετάδοση είναι η μάσκα. Όσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός, τόσο χρειάζεται μεγαλύτερα μέτρα προστασίας, όσον αφορά τη μάσκα. Γι’αυτό βλέπετε ότι υπάρχει η άποψη ότι η υφασμάτινη μάσκα, η οποία προφανώς δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με την χειρουργική να αντικατασταθεί και κάποιοι στην Αμερική που μιλούν για διπλή μάσκα όπως ο Φάουτσι. Αυτό είναι για το πιο μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος” σημείωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Παγώνη: Οι υφασμάτινες μάσκες που έχουν εγκριθεί από την επιτροπή δεν έχουν πρόβλημα
“Οι υφασμάτινες που είχαν εγκριθεί από την επιτροπή είναι εντάξει. Βεβαίως, οι χειρουργικές είναι οι μάσκες που φοράμε στα νοσοκομεία και είναι ασφαλείς, αλλά και οι υφασμάτινες δεν έχουν πρόβλημα όταν είναι αυτές που έχουν εγκριθεί, στα πρότυπα της πρώτης εισήγησης της επιτροπής. Αν θυμάστε είχαμε δώσει και στα παιδιά στα σχολεία υφασμάτινες μάσκες. Αυτές οι μάσκες είχαν περάσει από επιτροπή και υπήρχαν προδιαγραφές και δεν υπάρχει πρόβλημα ανησυχίας” περιέγραψε η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς.