Το φάρμακο κατά του κορονοϊού που παρασκευάζει το Ισραήλ, αποτέλεσε μεταξύ άλλων ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Ισραήλ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Ισραηλινό ομόλογό του για “τον γρήγορο ρυθμό που εμβολιάζετε τους πολίτες σας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό. Θέλω να υποδεχθώ όσο το δυνατόν συντομότερα Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα”, όπως υπογράμμισε.
Ειδικά αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι “πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο”, αποκαλύπτοντας ότι “η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές”.
Αναφέρθηκε, επίσης στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι “η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες”, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επανέλθει πολύ σύντομα από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία του κορονοϊού.
“Επιχειρηματολόγω για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ, αλλά επίσης και για κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει τουριστικής περιόδου” επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως “η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες”.
Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση πως “έως τον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει να τιθασεύσουμε ακόμη περισσότερο την πανδημία του κορονοϊού”.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι “η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφ’ όσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες”.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων πως “συζητήσαμε για μία συμφωνία περί ενός πράσινου διαβατηρίου. Ισραηλινοί πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, μόλις αρθεί η καραντίνα”.