Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
Σε κατάλληλο ξενώνα φιλοξενίας μεταφέρονται αυτές τις μέρες 14 ασυνόδευτοι ανήλικοι που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Εβρου, αντιμέτωποι με τραυματικές συνθήκες. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και ο 16χρονος Σύρος, ο οποίος περιέγραψε με εμφανή απόγνωση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τον εγκλωβισμό του στο ΚΥΤ για δύο μήνες, όπως και την πρώτη αποτυχημένη προσπάθειά του να περάσει στην Ελλάδα από το Αιγαίο.
Όπως λέει στη μαρτυρία του, την οποία δημοσιοποίησε η οργάνωση την Πέμπτη, η βάρκα ναυάγησε και το τουρκικό λιμενικό οδήγησε τους πρόσφυγες πίσω στα τουρκικά παράλια και από εκεί οι τουρκικές αρχές τους μετέφεραν κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Από εκεί, πήγε οδικώς στην Κωνσταντινούπολη και κατάφερε να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο πριν δύο μήνες, ζώντας έκτοτε στο ΚΥΤ του Φυλακίου.
«Προσπάθησα να κρεμαστώ στο κοντέινερ. Έχω προσπαθήσει να αυτοκτονήσω τρεις φορές και συνεχίζω να κάνω τις ίδιες σκέψεις», αναφέρει στην οργάνωση, λέγοντας ότι έχει χάσει κάθε ελπίδα και ότι έχει μιλήσει τρεις φορές με ψυχολόγο και άλλες δύο με ψυχίατρο στην Αλεξανδρούπολη, η οποία τον επισκέφτηκε και στο ΚΥΤ, χωρίς να νιώθει ο ίδιος ότι βοήθησε αυτό.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι έχει δρομολογηθεί από την περασμένη εβδομάδα η μεταφορά του 16χρονου και άλλων 13 ασυνόδευτων ανηλίκων από το ΚΥΤ του Έβρου σε ξενώνα, όπου είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες.
Ωστόσο, περίπου οι μισοί από τους 240 πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο ΚΥΤ του Έβρου είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι καλούν επειγόντως το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τις επόμενες ημέρες πλήρεις ιατρικές ομάδες στο πλαίσιο του εθνικού ιατρικού προγράμματος για τους πρόσφυγες Philos 2, καθώς στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η μεταβατική παρουσία της οργάνωσης στο ΚΥΤ.
Η οργάνωση ξεκίνησε τον Ιούλιο στο ΚΥΤ παρέμβαση βασικής φροντίδας υγείας, όπως και σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει το εθνικό ιατρικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνει η οργάνωση, για διάστημα οκτώ μηνών πριν την παρέμβασή τους, δεν υπήρχε γιατρός στο ΚΥΤ, ενώ τη μεταφορά των ασθενών στο τοπικό νοσοκομείο εξακολουθεί να την κάνει η αστυνομία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Όπως σημειώνει η συντονίστρια της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Έβρο Ιφιγένεια Αναστασιάδη, σήμερα η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή και χρειάζεται να δράσει επειγόντως το υπουργείο για τη στελέχωση πλήρους ιατρικής ομάδας.
«Οι αρχές είχαν άφθονο χρόνο για να οργανώσουν ιατρικές υπηρεσίες, ωστόσο οι ανάγκες αυτές εξακολουθούν να μην καλύπτονται. Καθημερινά βλέπουμε εδώ παιδιά και ενήλικες με προβλήματα τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας, τα οποία συνδέονται άμεσα με την επ’ αόριστον παραμονή τους στο ΚΥΤ, καθώς και με τα ψυχικά τραύματα που έχουν βιώσει στο ταξίδι τους. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε περιθάλψει επίσης παιδιά που έχουν αυτοτραυματιστεί και έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας», αναφέρει η κ. Αναστασιάδη.
Πηγή: https://www.efsyn.gr