Ο κορονοϊός προσαρμόστηκε “για να επιβιώσει”, τόνισε η Μαρία Θεοδώριδου αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του ιού, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει γίνει άλμα της επιστήμης, δεδομένου ότι στην επέτειο του ενός έτους, από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορονοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση και τρίτου εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για προβληματισμούς και επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει άλλες χώρες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του για τους άνω των 65 ετών.
Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο “Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα” σημείωσε η κ. Θεοδώρου. Όπως είπε, “το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία”.
Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% και επισήμανε: “Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας”.
Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και “να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες” και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι “σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή την σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του”.