Δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε! Αβεβαιότητα των ειδικών σχετικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού

Δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική επιβάρυνση μετά την επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία, υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, τονίζοντας πως έχει πλησιάσει η περίοδος που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στα Πανεπιστήμια επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς σε ορισμένες σχολές δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία με τηλεκπαίδευση, ενώ εκτίμησε πως «το εαρινό εξάμηνο θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί, έστω και με παρατάσεις εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων μέσα στο καλοκαίρι».

Αναφορικά με την μετάλλαξη του ιού εξήγησε πως συνήθως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς δεν είναι σημαντικές και τόνισε πως «τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη αυτή», αναφερόμενος στο στέλεχος που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως απαιτείται ιολογική επιτήρηση, ώστε να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω έρευνες.

 

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονικό διάστημα της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό, Πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε ότι «Κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό, οκτώ μήνες μετά διατηρεί ικανοποιητική ανοσία. Συμπεραίνουμε ότι λογικά το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με το εμβόλιο», γεγονός όμως το οποίο δεν είναι σίγουρο, καθώς μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, γι’ αυτό χρειάζεται παρακολούθηση.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λογική σύνδεσης των θανάτων υπερηλίκων που εμβολιάστηκαν στη Νορβηγία, ούτε με το εμβόλιο ούτε με τον κορωνοϊό, αποδίδοντας τους σε παθολογικά αίτια.

Μανώλης Δερμιτζάκης: Ορισμένες μεταλλάξεις του ιού ίσως να «ξεφεύγουν» από το εμβόλιο

Από την άλλη ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς όπως δήλωσε και ο ίδιος ορισμένες μεταλλάξεις του ιού ίσως να «ξεφεύγουν» από το εμβόλιο.

Τόνισε μάλιστα πως πρέπει να συνεχιστούν τα προγράμματα παρακολούθησης των μεταλλάξεων, τόσο των γνωστών όσο και καινούργιων που μπορεί να προκύψουν ώστε να υπάρχει έγκαιρη πρόληψη.

Παράλληλα ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε απογοητευμένος για το ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες, όπως είναι η εκκλησία, πριν τα σχολεία και χαρακτήρισε ως «τραγικό» το γεγονός να μιλάμε για «σκι» χωρίς να έχουν ανοίξει ακόμα Γυμνάσια και Λύκεια.

Αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελβετία όπου η μετάληψη γίνεται με άλλο τρόπο.

«Έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων» τόνισε ο καθηγητής Γενετικής.

Εξέφρασε επίσης πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα της πανδημίας, και πως αυτό θα κάνει τη διαφορά.

Πηγή: newsbreak.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.