Προς 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων, διχάζουν τα χιονοδρομικά -Αύριο οι αποφάσεις

Προς 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων, διχάζουν τα χιονοδρομικά -Αύριο οι αποφάσεις

Σημαντική από κάθε άποψη κρίνεται η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown.

Οι ειδικοί αναμένεται να εκτιμήσουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανικού εμπορίου και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, όπως το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Το χρονικό σημείο, όπως ανέφεραν  μέλη της επιτροπής, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, γι’ αυτό από εδώ και πέρα οι αποφάσεις για περαιτέρω άρση του lockdown θα «ζυγίζονται» με προσοχή, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η καλή εικόνα που παρουσιάζει η επιδημία το τελευταίο διάστημα.

Κρίσιμος παράγοντας, που λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις των ειδικών, είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, που εξακολουθεί να προβληματίζει. Χθες, οι υποεπιτροπές των επιστημόνων ανέλυσαν όλα τα δεδομένα στις περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί το αυριανό τους έργο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέλος της επιτροπής, δίνοντας έμφαση στον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο κινείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων: «Είναι λογικό και οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω και ο ιός να διασπείρεται, γιατί αυτή είναι ”δουλειά” του, και να αυξάνονται τα κρούσματα. Έτσι και ξεκινήσει η Αθήνα, θα βιώσουμε άσχημα πράγματα. Αυτός είναι ο φόβος μας. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αφήσουμε ξανά τα κρούσματα να φτάσουν πάλι 3.000. Έχουμε συμφωνήσει. Μόλις περάσουμε τα 1.000-1.500 θα ξανακλείσουμε».

Στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν:

η διά ζώσης λειτουργία των γυμνασίων και λυκείων, το άνοιγμα και άλλων τομέων της οικονομίας, π.χ. τα χιονοδρομικά και άλλοι χειμερινοί κλάδοι, ενώ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα συζητηθεί και το θέμα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αύριο σχετικές αποφάσεις.

Προβληματισμός για άνοιγμα γυμνασίων ή λυκείων -Πιθανότερη ημερομηνία η 1η Φεβρουαρίου

Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί να πάρουν μια τέτοια απόφαση για το κοντινό μέλλον. Κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι λόγω της κρισιμότητας αυτής της εβδομάδας καλό θα ήταν το άνοιγμα να μεταφερθεί την 1η Φεβρουαρίου, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι όποιες επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ζητούν περαιτέρω «έκπτωση» χρόνου.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο», ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

Δερμιτζάκης: Το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα έχει επιπτώσεις

Σε κάθε περίπτωση τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν αν το άνοιγμα θα γίνει ταυτόχρονα για τα γυμνάσια και τα λύκεια ή αν θα προηγηθεί η Γ’ Λυκείου, όπως έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, με την υπουργό Παιδείας, ωστόσο, να προβάλει συγκεκριμένα κωλύματα. Αρνητικοί είναι επίσης οι περισσότεροι επιστήμονες στη λειτουργία γυμνασίων και λυκείων σε κάποιες περιοχές και σε άλλες όχι. Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι θα δημιουργούσε μαθητές δυο ταχυτήτων.

Στόχος της κυβέρνησης να πάρει μπρος η δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των γυμνασίων και των λυκείων, δίνοντας το στίγμα των επικείμενων αποφάσεων, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Εν αναμονή των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων τόνισε στη Βουλή: «Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν». Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι η διά ζώσης διδασκαλία στα γυμνάσια και τα λύκεια είναι θέμα χρόνου και επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα.

Η απόφαση αυτή όμως προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, καθώς είναι δεδομένο ότι από τη λειτουργία τους θα προκληθεί σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από νομό σε νομό. Κάτι που οι ειδικοί θέλουν να αποφύγουν διά ροπάλου.

«Φοβόμαστε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Έχουμε κακά προηγούμενα. Όταν υπάρχει ανάμιξη πληθυσμού η επιδημία μπορεί εύκολα να αναζωπυρωθεί. Θα ανοίξουμε την Αράχωβα για να πάνε χιλιάδες πιτσιρικάδες; Δεν το βλέπω. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε μέλος της επιτροπής εκφράζοντας έντονες ανησυχίες. Το ίδιο μέλος μάλιστα σχολίασε: «Και που θα φάνε; Τα εστιατόρια είναι κλειστά. Έξω κάνει κρύο. Θα μαζευτούν στα σαλέ, δίπλα στο τζάκι και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Κάποια άλλα μέλη της επιτροπής, ωστόσο, εκφράζουν την άποψη ότι αν τα χιονοδρομικά κέντρα δεν ανοίξουν τώρα, θα βάλουν «λουκέτο» και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις μελετούν τρόπους για να επιτραπεί το άνοιγμα, όχι όμως εντός της επόμενης εβδομάδας όπως λένε, υπό όρους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να καμφθεί το ζήτημα των περιορισμών στις μετακινήσεις από νόμο σε νόμο, στο οποίο η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων είναι αρνητικοί.

Καλά φαίνεται ότι είναι τα νέα για το άνοιγμα των καταστήματα ΟΠΑΠ, το πιθανότερο από Δευτέρα 25/1, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να εφαρμοστούν με ασφάλεια τα μέτρα που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα και ίσως κάποια πιο εξειδικευμένα γύρω από τη λειτουργία τους (διάστημα παραμονής εντός καταστήματος κ.α.). Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, θα αργήσει να ανοίξει, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι αναμένεται αύριο να κάνουν μία πρώτη συζήτηση.

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή και με τους ειδικούς να αποφασίζουν και να εισηγούνται στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει για τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.