Τουρκία: Αντίδραση για δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Την έντονη αντίδραση του Αλί Ερμπάς προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με το Ισλάμ.

«Το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου, οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ», είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε γραπτή δήλωση, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο ότι συκοφαντεί και στοχεύει το Ισλάμ.

«Καταδικάζω έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Αλί Ερμπάς, ο οποίος πραγματοποίησε και την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία τον περασμένο Ιούλιο μετά τη μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας, το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το ότι, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή, να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν αρμόζουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη θεώρηση. Αυτό το είδος έκφρασης που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί το ρατσισμό εναντίον των μουσουλμάνων και οδηγεί σε επιθέσεις κατά της ζωής τους και των χώρων λατρείας τους», αναφέρει ο Αλί Ερμπάς.

«Οι συμπεριφορές, οι λόγοι και οι στάσεις που δεν περιθωριοποιούν τον άλλο στην ιστορία της ανθρωπότητας θα παραμείνουν πάντα πολύτιμες και η κοινή λογική των πιστών θα επικρατεί πάντα ενάντια σε τέτοιες δηλώσεις. Ο τρόπος για την δημιουργία ειρήνης, ηρεμίας, ευημερίας, συμπόνιας, δικαιοσύνης και αρετής στην ανθρωπότητα δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η ηθική για συνύπαρξη. Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που πάντα επέτρεπε σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να ζήσουν μαζί για αιώνες και παρείχαν σε όλους το δικαίωμα να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Είναι μια θρησκεία της ειρήνης που στοχεύει στην εκπλήρωση υψηλών αξιών, όπως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ευημερίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.