ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2020:Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει
Σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί λέει ο θυμόσοφος λαός και το θυμικό εν έτει 2020 φαίνεται πώς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ καθώς η ανθρωπότητα δίνει ιστορική μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.
Η πανδημία είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, ωστόσο υπήρξαν και άλλα που τη σημάδεψαν, όπως ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», η ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση αλλά και ο ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι στη Σάμο.
Δείτε παρακάτω πιο αναλυτικά τα σημαντικότερα γεγονότα που σημειώθηκαν το 2020.
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Λίγες μόλις ημέρες μετά την πρωτοχρονιά ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό και ανακοίνωσε την «εκλεκτή» για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου της Επικρατείας και έμελλε να γίνει και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας.
Η εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έγινε στις 22 Ιανουαρίου έχοντας μάλιστα – για πρώτη φορά – τη στήριξη τριών κομμάτων.
Ο κορονοϊός εμφανίζεται στην Ελλάδα: Το 1ο Lockdown
Η πανδημία του κορονοϊού έφτασε στην Ελλάδα κστα τέλη Φεβρουαρίου όταν και εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην χώρα μας και άρχισε σιγά σιγά να εξαπλώνεται. Τα πρώτα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου σε τοπικό επίπεδο στις πληγείσες περιοχές και κατέληξαν λίγο αργότερα σε εθνικό lockdown.
Από τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Οι πολίτες κατά την κυκλοφορία τους έπρεπε να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο καθώς και κάποιου τύπου βεβαίωση, αναλόγως του σκοπού μετακίνησης διαφορετικά τους επιβάλλονταν το ανάλογο πρόστιμο.
Τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να αίρονται στις αρχές Μαϊου ωστόσο οι περιορισμοί για της εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις στην ενδοχώρα και για τις μετακινήσεις μεταξύ νησιών εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας παρέμειναν σε ισχύ μέχρι τις 18 Μαΐου.
Ορδές προσφύγων και μεταναστών πολιόρκησαν τα σύνορα τον Έβρο
Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2020 όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή «υποκινούμενη» μεταναστευτική κρίση από την Τουρκία. Για πρώτη φορά, στις 28 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία της Χώρας μας έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Τα επεισόδια στον Έβρο ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα σε λίγες ώρες τα ελληνοτουρκικά σύνορα άρχισαν να πολιορκούνται από ορδές προσφύγων και μεταναστών. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η διακίνηση των επίδοξων «εισβολέων» έγινε μέσω τουρκικών λεωφορείων και ταξί, ενώ το τουρκικό κράτος είχε φροντίσει να εφοδιάσει τους κάθε λογής παράνομους μετανάστες με πυρομαχικά. Οι εικόνες από τη μάχη στο συνοριακό σταθμό των Καστανιών Έβρου έκαναν το γύρο του πλανήτη.
Η Ελληνική Αστυνομία, με τη βοήθεια του Στρατού προσπαθούσε να αποκρούσει τις επιθέσεις των μεταναστών που επιχειρούσαν άτακτη εισβολή στη χώρα μας, βοηθούμενοι από το επίσημο τουρκικό κράτος και την τουρκική αστυνομία.
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2020:Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει
Επίθεση με βιτριόλι
Ήταν 20 Μαΐου όταν η μία 34χρονη δέχθηκε επίθεση από μία άγνωστη γυναίκα που της έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της. Η δράστρια στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για να την εντοπίσει.
Η επίθεση συγκλόνισε τη χώρα καθώς ξύπνησαν μνήμες από παρόμοια επίθεση που είχε δεχθεί η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα το 2008. Η Αστυνομία κατάφερε έπειτα από διεξοδικές και μεθοδευμένες έρευνες να φτάσει στα ίχνη της δράστριας στις 11 Ιουνίου όταν και προσήγαγαν μία γυναίκα για την επίθεση η οποία όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια ήταν αυτή που έριξε το βιτριόλι στην άτυχη Ιωάννα. Όπως προέκυψε η 35χρονη δράστρια φαίνεται πως παρακολουθούσε καιρό την Ιωάννα και είχε οργανώσει κάθε της κίνηση προτού πραγματοποιήσει την επίθεση με το καυστικό υγρό.
Η Ιωάννα κατάφερε τρεις περίπου μήνες μετά την επίθεση και ύστερα από αλλεπάλληλα χειρουργεία να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ωστόσο συνεχίζει να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά.
Η 35χρονη δράστιδα μέχρι και σήμερα, αρνείται πεισματικά να μιλήσει και να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή με την υπόθεση να είναι σε εξέλιξη.
Απόπειρα δολοφονίας κατά του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου
Δολοφονική επίθεση δέχτηκε τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος. Άγνωστοι κουκουλοφόροι του έστησαν ενέδρα έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια.
Ο δημοσιογράφος σώθηκε από θαύμα καθώς δέχθηκε δύο σφαίρες, μία στο λαιμό και άλλη μία στα πλευρά, αρκετά κοντά στο στήθος, ενώ δύο ακόμη βολίδες καρφώθηκαν στο αυτοκίνητό του.
Ο δημοσιογράφος και εκδότης εμφανίστηκε αιμόφυρτος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και από εκεί, οι γιατροί τον μετέφεραν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ παρέμεινε για νοσηλεία.
Βίντεο – ντοκουμέντο από την δολοφονική επίθεση:
Οι φονικές κακοκαιρίες «Θάλεια» και «Ιανός»
Ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες στέρησαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας το 2020.
Ήταν ξημερώματα Κυριακής 9 Αυγούστου όταν η Εύβοια έζησε στιγμές τρόμου και απόλυτης καταστροφής, με ολόκληρες περιοχές να «εξαφανίζονται» κάτω από τα νερά.
Η «Θάλεια» όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος 8 μηνών.
Εκτεταμένες ήταν οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της Εύβοιας στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων.
Ένα περίπου μήνα αργότερα, αρκετές περιοχές της Ελλάδας ήρθαν αντιμέτωπες με ανάλογες εικόνες και καταστροφές από τον «Ιανό». Το κύμα κινήθηκε προς την κεντρική Ελλάδα, ενώ το επόμενο βράδυ πέρασε και έπληξε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, έπειτα την Π.Ε Κορινθίας, ανέβηκε στη Στερεά Ελλάδα και χτύπησε με ορμή τη Θεσσαλία.
O «Ιανός» δεν έδειξε έλεος στην πόλη της Καρδίτσας και τις γύρω περιοχές, στοιχίζοντας τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Μία ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, ένας άντρας από την Καστανιά, μία γυναίκα που αγνοείτο για μέρες στο Μουζάκι, αλλά και ένας ακόμη άνδρας από την πόλη της Καρδίτσας έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες.
Οι εικόνες στα χωριά Μουζάκι και Οξυά αλλά και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας παρέπεμπαν σε βιβλική καταστροφή.
Ιστορική απόφαση η καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματική οργάνωση
Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν συνολικά 69 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. Σημειώνεται ότι 18 εκ των κατηγορουμένων είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012. Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.
Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του, ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.
Στις 7 Οκτωβρίου 2020, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τόσο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση όσο και για τη δολοφονία Φύσσα, ο Γ. Ρουπακιάς. Επιπλέον, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος, Παππάς, Ματθαιόπουλος και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση οι Άγγος, Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Μιχαλάρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σκιατούνης, Σκάλκος, Στεργιόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσόρβας, Τσαλίκης, Χατζηδάκης, Χρυσαφίτης.
Την ημέρα εκείνη, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο το οποίο μετά την ιστορική απόφαση ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Δείτε επίσης βίντεο :
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιστορική στιγμή επιχείρησαν να αμαυρώσουν κουκουλοφόροι που πέταξαν μολότοφ, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Εφετείο, με την αστυνομία να προσπαθεί να τους απωθήσει.
Φονικός σεισμός και τσουνάμι στη Σάμο
Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της 30ης Οκτωβρίου στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σάμου και Σμύρνης και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της δυτικής Τουρκίας. Λίγα λεπτά μετά το σεισμό προκλήθηκαν τσουνάμι, που έπληξαν τόσο τη Σάμο και παρακείμενα νησιά όσο και την περιοχή της Σμύρνης.
Στη Σάμο οι τραυματίες ήταν 8, ενώ δύο παιδιά, ένα αγόρι δεκαεπτά χρονών και ένα κορίτσι δεκαπέντε ετών, έχασαν τη ζωή τους την ώρα που γύριζαν από το σχολείο καθώς καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε την ώρα που πέρναγαν από ένα στενό δρομάκι.
Μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών διάσωσης στην Τουρκία καταγράφηκαν 115 θάνατοι και οι τραυματίες έφτασαν τελικώς τους 1.034.
2ο lockdown στη χώρα
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού ήταν πιο σαρωτικό από το πρώτο με την διασπορά του φονικού ιού στη χώρα να είναι ραγδαία. Τα νέα κρούσματα που καταγράφονταν μέρα με την ημέρα αυξάνονταν με ραγδαίους ρυθμούς. Περιοχές κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Κοζάνη άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς το σύστημα υγείας άρχισε να δέχεται ασφυκτική πίεση και τέθηκαν σε μίνι-lockdown. Τα νούμερα όμως των κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν έπεφταν σε διαχειρίσιμο νούμερο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του ιού να ανακοινώσει στις 5 Νοεμβρίου ότι η χώρα θα τεθεί εκ νέου σε lockdown από τις 7 Νοεμβρίου και για 21 ημέρες.
Ωστόσο στη συνέχεια, εξαιτίας της συνεχόμενης αύξησης των νέων κρουσμάτων, των νέων θανάτων αλλά και τον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να πιέζει το σύστημα υγείας της χώρας, ανάγκασε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει δύο φορές τον αρχικό σχεδιασμό της αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε lockdown και τις πρώτες ημέρες του 2021 και συγκεκριμένα έως και τις 7 Ιανουαρίου.