Παπαευαγγέλου για ρεβεγιόν: Αρκούν 8 λεπτά για να γίνει διασπορά του ιού σε σπίτι αν δεν φοράμε μάσκες
“Να θυμίσω σε όλους ότι ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας , που θα μας επιτρέψει ίσως και κατά τη διάρκεια του 2021 να επιστρέψουμε σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητά μας να κάνετε υπομονή και να αντιληφθείτε ότι οι ισορροπίες στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικά εύθραυστες” υπογράμμισε κατά τη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως επεσήμανε: “Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως είναι τα σπίτια μας αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμη και σε ένα μόλις βράδυ.
Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί.
Και μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη να καθορίσουμε τη “φούσκα” μας τη μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε φέτος.
Τονίζουμε την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων, όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τ.μ μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερες από 4 ώρες, ακόμη και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούν μάσκα, τότε υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φορά μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κάνα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης τότε αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά” σημείωσε και πρόσθεσε:
“Έχει μεγάλη σημασία να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων“.
Ακολούθως επέδειξε ένα γράφημα σύμφωνα με το οποίο “ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει τη μία μέρα δύο, αυτοί ο καθένας άλλους δύο και να γίνει έτσι μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Αν κρατώντας τις αποστάσεις μπορέσουμε να διακόψουμε έστω κι έναν από αυτούς τους δύο να μολυνθεί, έχουμε πετύχει πολλά γιατί έτσι θα μολυνθούν οι μισοί.
Κάνουμε τεράστια η διαφορά. Ακόμη και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες.
Έτσι, τα μέτρα προστασίας πρέπει να τα σκεφτόμαστε σαν πολλές ταυτόχρονες ασπίδες, που η μία συμπληρώνει την άλλη γιατί ξέρουμε ότι κανένα μέτρο της ατομικής προστασίας δεν είναι από μόνο του 100% αποτελεσματικό” υπογράμμισε η καθηγήτρια που επεσήμανε ότι σκοπός μας είναι να μείνουμε ασφαλείς και στα μέτρα πρέπει να προσθέσουμε και την αποφυγή του συγχρωτισμού.