Η Ελλάδα δεν είναι Γουιάνα για να παραμένει απαθής σε προκλήσεις & παραβιάσεις κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Η Ελλάδα δεν είναι Γουιάνα για να παραμένει απαθής σε προκλήσεις & παραβιάσεις κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Δύο περιστατικά που μας δείχνουν πως αντιδρούν κάποιες χώρες όταν θεωρούν (παράνομα) πως παραβιάζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στην θάλασσα είτε πρόκειται για ΑΟΖ είτε για υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα…

 

Αναφερόμαστε σε περιστατικό στη Ν. Αμερική όπου το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας στις 22/12/2018 “αναχαίτισε” δύο ερευνητικά σκάφη που λειτουργούσαν στα ύδατα της Γουιάνας για την ExxonMobil, ισχυριζόμενοι ότι τα πλοία λειτουργούσαν εντός της επικράτειας της Βενεζουέλας...

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γουιάνας  η ExxonMobil ανέφερε ότι ένα ερευνητικό σκάφος, το Ramform Tethys, αναχαιτίστηκε από το ναυτικό της Βενεζουέλας στις 10.30 το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018.

Το πλοίο ανήκει στη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS. Το υπουργείο είπε ότι στο σκάφος έχει ανατεθεί διεξαγωγή σεισμικών εργασιών για την ExxonMobil και είχε συνολικά εβδομήντα μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου.

Επιχειρούσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Γουιάνας

Σχολιάζοντας το περιστατικό, το υπουργείο είπε: «Η κυβέρνηση της Γουιάνας απορρίπτει αυτήν την παράνομη, επιθετική και εχθρική πράξη που διαπράττει η κυβέρνηση της Βολιβιανικής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, η οποία για άλλη μια φορά καταδεικνύει την πραγματική απειλή για την οικονομική ανάπτυξη της Γουιάνας από τον δυτικό της γείτονα, μια πράξη που παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στην Κύπρο στις 18/11/2019 

Σχετικά με το περιστατικό, αναφέρει το philenews, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πράγματι στις 18 Νοεμβρίου ένα τουρκικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού κάλεσε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από περιοχή στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν επρόκειτο για «θερμό επεισόδιο».

Ο καπετάνιος του ισραηλινού ερευνητικού, το οποίο λειτουργούσε με βάση οδηγίες από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα σε άλλη περιοχή και ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές. Επιβεβαίωσε δε ότι στο σκάφος του Ben-Gurion επέβαινε και ο Κύπριος γεωλόγος, καθηκόντως από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

 

 

Υ.Γ 

Τόσο η Βενεζουέλα όσο και η τουρκία διεκδικούν κάτι που δεν τους ανήκει από την Γουιάνα & την χώρα μας αλλά και την Κύπρο αντίστοιχα…

Όμως σημασία έχει το πως αντέδρασαν στέλνοντας πολεμικά πλοία να σταματήσουν τις έρευνες σε περιοχή που αυτοί παράνομα διεκδικούν…

Σκεφτείτε να τους άνηκε κιόλας η περιοχή…Σκεφτείτε να είχαν κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα τι θα έκαναν…

Σίγουρα όχι αυτό που εμείς κάνουμε  δηλαδή τίποτα..

Η Ελλάδα όμως δεν είναι Γουιάνα για να παραμένει απαθής σε προκλήσεις & παραβιάσεις κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.