Δημ.Κούβελας: Υπάρχει φάρμακο για ασθενείς COVID – Να εισαχθεί άμεσα στη χώρα!
Ο καθηγητής-διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ δηλώνει ότι δεν υπάρχει επιστημονική διχογνωμία για την θεραπευτική ικανότητα του φαρμάκου που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στις 9/11 και εισηγείται την άμεση προμήθεια των ελληνικών νοσοκομείων
Ηδη από τις 9 Νοέμβρη έχουν αδειοδοτηθεί στις ΗΠΑ δύο φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο και θεραπεύουν τους ασθενείς COVID που εμφανίζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα!
Τα παραπάνω υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής – διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, μιλώντας στον Real fm και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο.
Για το ένα από τα δυο φάρμακα, ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμη ποσότητα 1 εκατομμυρίου σκευασμάτων και η Ελλάδα, όπως τόνισε, θα μπορούσε άμεσα να προμηθευτεί 3.000 σκευάσματα.
Ποσότητα επαρκής για την θεραπεία των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που εκτός των άλλων θα μείωνε την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, αφού η θεραπεία των ασθενών με ήπια-μέτρια συμπτώματα δεν θα μεγάλωνε τις ανάγκες σε μονάδες εντατικής, οι οποίες έχουν καταληφθεί.
Σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου αν υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα για την θεραπευτική ικανότητα του φαρμάκου, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά “όχι” ενώ στο ερώτημα αν ο ίδιος εισηγείται την προμήθεια από την χώρα μας του φαρμάκου, η απάντηση ήταν επίσης κατηγορηματικά “ναι”, δηλώνοντας ταυτόχρονα όσον αφορά τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται ότι αγνοεί και ο ίδιος απορεί γιατί οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν επιλέξει την προώθηση του εμβολίου αντί της αξιοποίησης του φαρμάκου.
Σημειώνεται ότι ο Δ. Κούβελας διευκρίνισε ότι το φάρμακο συνιστά θεραπευτική αγωγή η οποία αφορά νοσούντες με ήπια και μέτρια συμπτώματα και τόνισε ότι δεν ενδείκνυται για τις περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών.
Επαναλαμβάνουμε ότι στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, απάντησε η χώρα θα έπρεπε να το έχει ήδη προμηθευτεί.