Το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου

Το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου

Τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, μόλις πέσει το επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο παραμένει υψηλό και εκτιμάται ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρισκόταν στις αρχές του Νοεμβρίου, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, σημειώνοντας ότι έχουμε μια μεσοσταθμική μείωση αριθμού διαγνώσεων ύψους 7-8% στην Αττική και 25% στη Θεσσαλονίκη. Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατήρησης RT.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου και η χαλάρωση μέτρων δεν θα βοηθούσε. «Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή», τόνισε.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα. Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

«Το κέντρο της Αθήνας έχει πιο ισχυρό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες περιοχές», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής.

Οι δύο λόγοι που δεν ανοίγουν τα σχολεία

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στην Αττική καταγράφηκαν σήμερα 250 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 243 και στο Κιλκίς 102. Τόνισε ότι παρατηρείται μια «σταθερή πορεία στην πανδημία, χωρίς μεγάλες αλλαγές», αλλά -όπως είπε- «ο τόπος ακόμα βράζει σε ορισμένες περιοχές».

 

Κατόπιν, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία τώρα, αλλά μετά τα Θεοφάνια. Είπε ότι οι λόγοι είναι δύο: Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, άρα οποιαδήποτε κίνηση θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο, ενώ -κατά δεύτερον- δεν είχε ιδιαίτερο νόημα το άνοιγμα των σχολείων για μόλις επτά ημέρες. Υπογράμμισε δε ότι τα πρώτα που θα τεθούν σε λειτουργία είναι τα σχολεία, καθώς η επιτροπή τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των σχολείων.

Έκανε δε έκκληση για υπομονή, «να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας», σημειώνοντας ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα διαφορετικά εφέτος, αλλά μπορούμε να τα περάσουμε με αγάπη με τις οικογένειες μας. Και επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα «να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο», σημειώνοντας ότι έχει συζητηθεί το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και συμπληρώνοντας ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στο ειδικό ιστοχώρο για να τυπώνει το σχετικό πιστοποιητικό. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και περιορισμού των ελευθεριών όσων δεν το κάνουν, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στο σύνταγμα.

Στην ενημέρωση δεν συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα.

Το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου

 

 

 

Τα κρούσματα

Σε 1.251 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν και 89 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 3.092. Παράλληλα, σε 600 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες. 5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

to-epidimiologiko-fortio-vrisketai-sta-epipeda-ton-archon-toy-noemvrioy0

Γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης, τα 1.251 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

– 20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 243 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 102 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.