Πόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

Πόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

Τι εκτιμά η ομάδα του καθηγητή Σαρηγιάννη για την άρση του Lockdown, για τα εμβόλια και τα συνολικά κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία μέρα του έτους.

Ποια θα είναι η κατάσταση της χώρας με τον κορωνοϊό την τελευταία μέρα του 2020 και τι ισχύει με τα εμβόλια;

Απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις επιχειρεί να δώσει έρευνα που διενεργήθηκε από την ομάδα του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στο voria.gr.

Η ομάδα εκτιμά πως η Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει να αποτελεί την πιο επιβαρυμένη από τον κορωνοϊό περιοχή και στις 31/12. Αυτό διότι ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα (25%) που θα καταγραφούν τη συγκεκριμένη μέρα θα αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Παραμονές πρωτοχρονιές θα ανακοινωθούν συνολικά 700-800 κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν 200 θα αφορούν την Αθήνα και 190 τη συμπρωτεύουσα.

Πόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

Πόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

 

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη και της ομάδας του, οι οποίες παρουσιάστηκαν από το ειδησεογραφικό Μέσο voria.gr βασίζονται σε τρεις παραδοχές:

–  Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο

–  Tο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου.

– H εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% – 50%.

Με ανωτέρω δεδομένα η πρόβλεψη είναι η ακόλουθη:

Στις 14 Δεκεμβρίου στο σύνολο της χώρας θα καταγραφούν 1.250 κρούσματα και στις 31 του μηνός 700 – 800.

Στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 220 κρούσματα, στις 21 του μηνός 190 και στις 31 περί τα 200.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενδεχομένως τα στοιχεία για την Αθήνα να διαφοροποιηθούν, καθώς από τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μία επιβράδυνση στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο έχει συμβεί μετά τις 17 Νοεμβρίου, αν και τις επόμενες ημέρες καταγράφεται σημαντική αύξηση του περιορισμού των μετακινήσεων.

– Στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι 300, μία εβδομάδα αργότερα θα υποχωρήσουν στα 250 και στο τέλος του μήνα στα 190.

– Στη Λάρισα αναμένονται στις 14 Δεκεμβρίου 25 κρούσματα, στις 21 του μηνός 20 και την τελευταία ημέρα του χρόνου 18.

– Στην Πάτρα τα κρούσματα θα είναι 5 στις 14/12, 3 στις 21/12 και ένα στις 31/12. Ακριβώς η ίδια εικόνα με την Πάτρα εμφανίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία -στο Μεσολόγγι και τα πέριξ-, που σήμερα είναι μια σχετικώς επιβαρυμένη περιοχή.

– Αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε περίπτωση που η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία την οποία σαφώς και υπάρχει περίπτωση να επιλέξει τελικά η κυβέρνηση.

Πόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

 

Πόσα κρούσματα θα έχουν Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 31/12

Τι θα γίνει με τα εμβόλια

Όπως υπολογίζει η ομάδα Σαρηγιάννη – εάν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο πιθανόν από τα τέλη Απριλίου το πρόβλημα της πανδημίας, όπως το βιώνουμε σήμερα, θα έχει ξεπεραστεί, αν και –όπως λένε οι ειδικοί- θα χρειαστεί για κάποιο διάστημα να εξακολουθήσουμε να τηρούμε κάποια μέτρα.

Ο ίδιος ο καθηγητής του ΑΠΘ αναρωτιέται, πάντως, ποιος είναι ο καταλληλότερος χωροταξικός σχεδιασμός για μεγαλύτερη και ταχύτερη αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, ώστε η συλλογική ανοσία να έρθει γρηγορότερα στη χώρα.

Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης, η ομάδα του ήδη μελετάει τις διαφορές που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα στην προφανή επιλογή της οριζόντιας γεωγραφικής κατανομής των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιοχής και μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης θα έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί υπόψιν της κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες.

Η διεπιστημονική ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από την περασμένη Άνοιξη έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με τα Ιταλικά πανεπιστήμια της Παβίας και της Πίζας μια σειρά αλγορίθμων, σε συνδυασμό με δυναμικά μοντέλα συμπεριφοράς του πληθυσμού, διάδοσης του κορωνοϊού και υπολογισμού του υγειονομικού κινδύνου.

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτουν προβλέψεις για το τι θα συμβεί μερικές εβδομάδες ή ένα – δύο μήνες αργότερα, οι οποίες στο διάστημα των επτά μηνών που έχουν μεσολαβήσει έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν πλήρως.

Πηγή: voria.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.