Ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ»
Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για διπλασιασμό του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την αρχή της πανδημίας, οι διασωληνώσεις ασθενών Covid-19 εκτός ΜΕΘ πληθαίνουν.
Τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες είναι καθημερινά με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας με τραγικές επιπτώσεις.
Ενδεικτική είναι η δήλωση στο tvxs.gr του εντατικολόγου στο «Αττικόν» Μιχάλη Ρίζου ότι «με περισσότερο προσωπικό και καλύτερη οργάνωση θα είχαν σωθεί άνθρωποι», αλλά και η δήλωση του διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου πως έχουν χαθεί άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν λόγω έλλειψης ΜΕΘ.
Ο παθολόγος Δημήτρης Ζιαζιάς, έχοντας υπηρετήσει σε κλινική Covid, τονίζει ότι η πιθανότητα επιβίωσης ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ μπορεί να μειωθεί ως και 90%.
Ο κ. Ζιαζιάς σημειώνει: «Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πιθανότητα επιβίωσης κάθε βαρέως πάσχοντος ασθενούς που διασωληνώνεται και παραμένει υπό μηχανικό αερισμό εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, μειώνεται έως και 90%».
«Αν δεν υπάρχει το απαραίτητο περιβάλλον, το εξειδικευμένο προσωπικό, τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται για τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών, είναι προφανές ότι μειώνεται κατακόρυφα η πιθανότητα επιβίωσης.
Η ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης πέφτει κατακόρυφα», προσθέτει και συμπληρώνει:
«Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όλες οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και η Ομοσπονδία επιμένουμε από την αρχή της πανδημίας ότι χρειάζεται γενναία αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, για τα περιστατικά του κορονοϊού αλλά και την υπόλοιπη νοσηρότητα η οποία δε σταματάει παρά την πανδημία».
Ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης στις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ»
Ωστόσο όπως έχουν διαπιστώσει πρόσφατα οι γιατροί, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστική ανεπάρκεια,η ενδεδειγμένη μεταχείριση δεν είναι η είσοδος σε ΜΕΘ αλλά σε Μονάδα Ενταντικής Φροντίδας:
«Εξίσου σημαντική με την ύπαρξη κλινών ΜΕΘ είναι η ύπαρξη κλινών αυξημένης φροντίδας. Οι ΜΑΦ μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ασθενών που διασωληνώνονται με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ειδικός εξοπλισμός.
Εείτε με συσκευές αυξημένης παροχής ρινικού οξυγόνου, είτε με την εφαρμογή ειδικών μορφών οξυγονοθεραπείας όπως είναι τα σκάφανδρα ή οι cpap συσκευές».
Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες κλίνες ΜΑΦ.
«Αυτή τη στιγμή πέραν των ΜΕΘ και του σταδίου πριν τις ΜΕΘ δεν υπάρχουν αρκετές τέτοιου τύπου μονάδες στη χώρα μας. Είναι ελάχιστες πανελλαδικά οι ΜΑΦ.
Δεν έφερε η πανδημία το φαινόμενο
Το φαινόμενο βαρέως πάσχοντες ασθενείς να διασωληνόνονται εκτός ΜΕΘ δεν είναι καινούριο, όπως μας πληροφορεί ο κ. Ζιαζιάς.
«Κάθε χρόνο, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με την έξαρση της γρίπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν κατά μέσο όρο υπήρχε λίστα αναμονής έως και 100 συνανθρώπων μας που παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
«Προφανώς το φαινόμενο τώρα με την πανδημία είναι πιο έντονο.
Τηρουμένων των προδιαγραφών σωστής περίθαλψης και θεραπείας που έχει να κάνει κατά βάση με την ύπαρξη του αναγκαίου εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού».