Ο «κούκος αηδόνι» με τα λεωφορεία της Λειψίας που αγόρασε ο Ζέρβας
Οι «τελειωμένοι» καταλύτες, οι προβληματικές αντλίες πετρελαίου και η έλλειψη κλιματισμού ανεβάζουν το κόστος για τον ΟΑΣΘ.
Κομμάτια και… καταλυτικά θρύψαλα τα πολυδιαφημισμένα μεταχειρισμένα λεωφορεία Λειψίας που φέρνει –από τις 6 Αυγούστου με… κατεπείγουσες διαδικασίες- στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας!
Αν και μόλις 10 -από τα 50- έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, αν και υποτίθεται θα κυκλοφορούσαν τον Σεπτέμβριο, όλα βρίσκονται καθηλωμένα στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ αφού οι καταλύτες τους ολοκλήρωσαν τον βίο τους και χρειάζονται αλλαγή ή τουλάχιστον επιδιόρθωση.
Κοντά σε αυτό όμως οι τεχνικοί διαπίστωσαν κι άλλα προβλήματα, στα μπεκ καυσίμων των μηχανών, οπότε το κόστος αγοράς τους –μέση τιμή 11.500 ευρώ που πλασαρίστηκε για φτηνό- εκτοξεύεται.
Σίγουρα είναι το μοναδικό που… κινείται, αφού όπως έχουμε ήδη γράψει για τα υπόλοιπα 40 λεωφορεία πληρώνουμε στη Γερμανία για τη φύλαξή τους!
Από τα δέκα λεωφορεία Λιψίας έχουν σήμερα αφαιρεθεί οι καταλύτες τους που είναι προβληματικοί, όπως αποδείχτηκε με το περιστατικό του λεωφορείου που άρπαξε φωτιά στον Χορτιάτη και ο φόβος πρόκλησης ατυχήματος ορατός.
Αψευδής μάρτυρας της κατάστασής τους οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κόστος για αντικατάσταση των παλαιών καταλυτών με νέους ανέρχεται σε 3.000 ευρώ το κομμάτι και η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάνει προσπάθειες να έρθει σε συμφωνία με εξειδικευμένο συνεργείο για το «φρεσκάρισμά» τους και για να κατεβάσει το κόστος.
Ο,τι προσπαθεί να γλιτώσει η διοίκηση από μία συμφωνία και για τα 50 λεωφορεία το βρίσκει μπροστά της με το πρόβλημα στα μπεκ της αντλίας πετρελαίου, τα οποία διαπιστώθηκε ότι πρέπει κι αυτά να αντικατασταθούν –τι να περιμένει κανείς από οχήματα με 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα;- ενώ κανένας δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γίνει με το κόστος τοποθέτησης και κλιματισμού.
Ως γνωστόν, κλιματισμό τα λεωφορεία αυτά δεν έχουν καθότι άλλες οι κλιματικές συνθήκες της Γερμανίας, αλλά είναι απαραίτητος για να κινηθούν τα οχήματα στις μεσογειακές συνθήκες της Θεσσαλονίκης. Κ
όστος ανά όχημα υπολογίζεται στα 8.000 ευρώ. Οπότε τα μεταχειρισμένα μάς βγαίνουν ο κούκος αηδόνι. Και για να μην είμαστε… αυστηροί τουλάχιστον το αμάξωμα είναι όντως σε πολύ καλή κατάσταση.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ δήλωνε σε ιστοσελίδα (voria.gr) ότι τα άλλα 40 δεν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη επειδή τα εμποδίζει η ελληνική και γερμανική γραφειοκρατία, την οποία πληρώνουμε αφού η φύλαξη του «θησαυρού» μάς κοστίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Στην πόλη κυκλοφορούν καθημερινά περί τα 250 λεωφορεία, με την προσθήκη μάλιστα των 60 νοικιασμένων, κι αυτό διότι τα παλαιά βγαίνουν εκτός διαδρομών, πηγαίνουν σε συνεργεία αλλά δεν βγαίνουν από αυτά.
Μήπως για τον ίδιο λόγο που δύο Volvo, αν και επισκευάστηκαν, το συνεργείο δεν τα παραδίδει αν πρώτα δεν πληρωθεί;
πηγή efsyn.gr