Την Πέμπτη έγινε λαϊκή αγορά-παζάρι στο κέντρο της Δράμας, όπως κάθε Πέμπτη.

Μα είναι δυνατόν; Κι όμως. Οπως είναι δυνατόν να μην υπήρχε μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο της πόλης μέχρι πριν από λίγες μέρες που τον έφερε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο ο βουλευτής ΝΔ του νομού Κ. Μπλούχος, σαν δικό του δώρο στην χτυπημένη από την πανδημία πόλη.

Μέχρι τότε δεν μπορούσαν να μετρηθούν τα κρούσματα και να γίνει ιχνηλάτηση παρόλο που είχαν ενημερωθεί σχετικά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα rapid tests που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα έχει προκύψει ότι ένας στους τέσσερις έχει μολυνθεί, δηλαδή 12.500 στους 50.000, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε δοθεί ποτέ από τον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην περιοχή ήταν 112.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επιμόλυνση έχει προχωρήσει φθάνοντας στο 1:3.

Η Δράμα είναι η πιο “κόκκινη” πόλη της χώρας με το νοσοκομείο της σε κατάρρευση. Και ενώ υπάρχουν τρία ιδιωτικά κέντρα στην πόλη δεν έχει γίνει επίταξη ούτε κλινών ούτε προσωπικού. Ούτε καν συζήτηση δεν γίνεται.

Το κακό ξεκίνησε το καλοκαίρι. Οι μετακινήσεις των Δραμινών στη Βουλγαρία είναι συνεχείς και οι αφίξεις εργατών από τη Βουλγαρία και την Αλβανία μέσω των χερσαίων συνόρων με πλαστά πιστοποιητικά (αρνητικοί στον Covid – 19) πλήθυναν το φθινόπωρο.

Στις 26 Οκτωβρίου, με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, οι εκκλησίες ήταν γεμάτες και εκείνες τις μέρες, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ήρθαν πολλοί νέοι που σπουδάζουν στην Θεσσαλονίκη και ζουν εκεί παρά την εξ αποστάσεως πλέον εκπαίδευση, για να δουν τους δικούς του.

Η Δράμα έχει πολλούς ηλικιωμένους και αυτό κάνει τον πληθυσμό της εξαιρετικά ευάλωτο στην πανδημία. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει, ακριβώς γιατί η διασπορά στους μεγαλύτερους έχει ήδη συντελεστεί.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται στο ότι δεν γίνονταν τεστ και δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την πλήρη συσκότιση της υγειονομικής πραγματικότητας στην πόλη που ήσυχα γέμιζε αρρώστια και θάνατο.

Στην άλλη όψη υπάρχει η υστέρηση του νοσοκομείου σε υποδομές και σε προσωπικό και η απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Γιατροί του νοσοκομείου της Δράμας έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Β. Κικίλια ότι “το νοσοκομείο δεν έχει πρόβλημα”. Ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας δεν υπήρχαν για το υγειονομικό προσωπικό.

Μία μάσκα για δυο μέρες. Ανοιγαν κλίνες Covid χωρίς στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, έκλεισαν οι κλινικές ΩΡΛ και ορθοπεδικής, υπήρξε συγχρωτισμός ασθενών με κορονοϊό με άλλους ασθενείς και με τους γιατρούς τους, με αποτέλεσμα την σημερινή τραγωδία:

Γίνονται διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, δεν επαρκεί το οξυγόνο, είναι κάθε μέρα εφημερία και νοσεί το 20 με 25% των εργαζομένων που έχουν στο σύνολό τους εξουθενωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος είναι ο αριθμός κρουσμάτων και στην αστυνομία, σε αυτούς δηλαδή που κάνουν τους ελέγχους. Ετσι κι αλλιώς, μέχρι να κορυφωθεί η έξαρση της πανδημίας οι έλεγχοι ήταν υποτυπώδεις, δεν υπήρχε εγρήγορση και η εικόνα που έβλεπε κανείς στους δρόμους πριν το lockdown ήταν εικόνα χαλάρωσης.

Πολλοί καταλογίζουν ευθύνες και στον “γαλάζιο” δήμαρχο  Χριστόδουλο Μαμσάκο. Στις 20 Νοεμβρίου ανακοίνωσε τη δωρεά χιλιάδων αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο PCR αξίας 27.000 ευρώ, με την ηχηρή διαβεβαίωση “θα νικήσουμε”. Λίγες μέρες μετά έγιναν οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών από τη Δράμα στην Αθήνα. Οχι απλώς δεν νίκησαν, ηττήθηκαν κατά κράτος και ο δήμαρχος, προφανώς από κομματικό πατριωτισμό, δεν χτύπησε την καμπάνα του κινδύνου.