Μάσκα ή κυλιόμενα lockdown.Κορονοϊός: Μάσκα ή κυλιόμενα lockdown – Οι εισηγήσεις των ειδικών για τη δύσκολη πορεία έως το εμβόλιο
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ
«Εχουµε προτείνει στον πρωθυπουργό εδώ και µήνες την εφαρµογή επαναλαµβανόµενων lockdowns (τρεις εβδοµάδες κλειστά – δύο εβδοµάδες ανοιχτά) για όλο τον χειµώνα.
∆εδοµένου ότι βρισκόµαστε ήδη σε lockdown, θα πρέπει να ανοίξουµε στο τέλος του µήνα και στη συνέχεια τρεις εβδοµάδες µέχρι των Φώτων να κλείσουµε πάλι.
Αυτό βέβαια αποτελεί επιλογή.
Αν θα είναι ανοιχτά τα µαγαζιά πριν από τις γιορτές και στις γιορτές να είναι κλειστά ή το ανάποδο, να κρατήσει δηλαδή παραπάνω το lockdown µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου, να ανοίξει στη συνέχεια και να ξανακλείσει µετά την Πρωτοχρονιά.
Αυτή τη στιγµή µελετάµε ποιο είναι το βέλτιστο σχήµα», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης µιλώντας στη Realnews.
Προγραµµατισµός
Σύµφωνα µε τον ίδιο, το µέτρο αυτό αποτελεί την πιο ενδεδειγµένη λύση στην αντιµετώπιση της πανδηµίας, καθώς η εναλλακτική ενός µακροχρόνιου lockdown, π.χ. δύο µηνών, θα ήταν καταστροφική για την οικονοµία.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί: «Θέτω το όλο ζήτηµα σε µια λογική προγραµµατισµού, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι έχουν να αντιµετωπίσουν.
Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο για τον µικροέµπορο, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι έχουν να αντιµετωπίσουν.
Προφανώς, θα έπρεπε να είχαµε τηρήσει τα µέτρα νωρίτερα και, αν το είχαµε κάνει, θα µπορούσαµε να είχαµε διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση.
Μάσκα ή κυλιόμενα lockdown. Οδεύουµε, όµως, σε µια δύσκολη περίοδο.
Το να κρατήσουµε τα µέτρα σε ατοµικό επίπεδο βοηθά, αλλά δεν αρκεί, και µέσα στον χειµώνα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο».
Ωστόσο, σύµφωνα µε τον κ. Σαρηγιάννη, υπάρχουν τεχνικές, όπως η απολύµανση του αέρα και η αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας, που θα ήταν χρήσιµα να ληφθούν πριν φτάσουµε στο επόµενο lockdown.
«Εχουµε ακόµη τον χρόνο να σχεδιάσουµε το µέλλον συνολικά και µε µέτρα ενεργού προστασίας.
Αν πηγαίναµε σε µια τηλεργασία 70% από τον Αύγουστο, θα είχαµε άλλη πορεία.
Το lockdown είναι χρήσιµο για να περιορίσει κανείς τον κίνδυνο όταν η κατάσταση ξεφεύγει».
Ισχυρό όπλο Στο ενδεχόµενο κυλιόµενων lockdowns ως αποτέλεσµα της τεράστιας πίεσης που ασκεί το δεύτερο «κύµα» της πανδηµίας στο σύστηµα Υγείας αναφέρεται και ο καθηγητής Λοιµωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σηµειώνοντας ότι «αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.
Κάποια στιγµή ελπίζουµε το lockdown να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει και µια αβεβαιότητα, και θα ανοίξουν η κοινωνία και η οικονοµία σε µικρό ή σε µεγαλύτερο βαθµό.
Oταν, όµως, ανοίξει η κοινωνία και αρχίσει η κινητικότητα των πολιτών, θα έχουµε πάλι αύξηση των κρουσµάτων.
Οταν αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο, θα ξαναπάµε σε περιοριστικά µέτρα. Και αυτό ενδεχοµένως θα γίνει δύο και τρεις φορές ακόµη µέχρι να φτάσουµε στην άνοιξη».
Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα µέτρα που δοκιµάστηκαν απέτυχαν στο σύνολό τους και, ως εκ τούτου, θεωρεί πιθανή την επέκταση του lockdown και µετά τις 30 Νοεµβρίου.
«Βλέπω πολύ πιθανό να χρειαστούµε µια επιµήκυνση του lockdown και δεν πιστεύω ότι θα µειωθεί η πίεση στο σύστηµα Υγείας µέχρι το τέλος Νοεµβρίου.
Ο κύριος παράγοντας για να αποφασίσουµε έστω και ένα µικρό άνοιγµα της κοινωνίας, όπως είναι τα σχολεία, θα είναι η πίεση στο ΕΣΥ.
∆εν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις 30 Νοεµβρίου που λήγει η πρώτη φάση του απαγορευτικού», σηµειώνει ο κ. Σύψας.
Σύµφωνα µε τον ίδιο, ήδη το απαγορευτικό που ισχύει για δύο εβδοµάδες έχει δώσει το πρώτο αποτέλεσµα, που είναι η σχετική επιπεδοποίηση της επιδηµίας.
«Μπορεί να είχαµε 3.000 κρούσµατα, αλλά, αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό, θα είχαµε 5.000- 6.000 κρούσµατα.
Θεωρητικά, στο τέλος του µήνα ή στις αρχές ∆εκεµβρίου θα δούµε και µια πτωτική τάση της καµπύλης», εξηγεί ο καθηγητής Λοιµωξιολογίας και συνεχίζει:
«Το πρόβληµα είναι ότι, ενώ αναµένουµε την πτώση του αριθµού των κρουσµάτων και την πτώση των εισαγωγών στα νοσοκοµεία και των διασωληνώσεων, θα αργήσουµε ακόµα περισσότερο να τις δούµε.
Θα έχουµε επιπλέον µία µε δύο εβδοµάδες µετά την πτώση των κρουσµάτων. Πρέπει, λοιπόν, οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα µέτρα που υπάρχουν. Να µην κάνουν κατάχρηση των SMS και να τηρούν τα µέτρα αυτοαποµόνωσης, για να µη χρειαστεί να πάρουµε άλλα µέτρα».
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews