Οι μέρες που θα κρίνουν κρούσματα και lockdown

Σε ο,τι αφορά την πιθανή επιβολή νέων μέτρων, σε περίπτωση συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημειώνει με νόημα: «πάντα υπάρχουν επιπλέον μέτρα να εφαρμόσει κανείς, αν δεν δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν».

Γιώργος Φωκιανός

Την εκτίμηση ότι η ερχόμενη, τρίτη εβδομάδα των περιορισμών θα είναι καταλύτης ως προς την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων περιορισμών για την καταπολέμηση της Covid-19 εκφράζουν λοιμωξιολόγοι, απευθύνοντας έκκληση για πλήρη συμμόρφωση με τα μέτρα. Στόχος ως ανώτατο όριο τα 500 νέα κρούσματα ημερησίως. Αγώνας δρόμου για τα Χριστούγεννα. Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής, αφενός τονίζει ότι η επόμενη εβδομάδα θα κρίνει την πορεία του lockdown, αφετέρου σημειώνει πως για να μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα «θα πρέπει να πάμε στην περιοχή των 500 κρουσμάτων, αριθμός που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος».

Ερωτηθείς για την κατάσταση που βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Παρασκευής χαρακτήρισε «οριακή» την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και «ακόμη διαχειρίσιμη» σε εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας πως και το μέτρο της επίταξης ιδιωτικών κλινικών μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Σε ο,τι αφορά την πιθανή επιβολή νέων μέτρων, σε περίπτωση συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημειώνει με νόημα: «πάντα υπάρχουν επιπλέον μέτρα να εφαρμόσει κανείς, αν δεν δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν».

Τέλος, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε αισιόδοξος πως κάποιοι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας θα μπορέσουν τελικά να ανοίξουν ενόψει Χριστουγέννων, κάτι που «πρέπει να φανεί και στους αριθμούς, ώστε αυτή η αίσθηση να γίνει και πραγματικότητα».

Πνευμονολόγοι στην «Κ»: Οριακή η κατάσταση στις Μονάδες

«Καμπανάκι» για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από ασθενείς του κορωνοϊού χτυπά η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως και οι νέοι κινδυνεύουν από τον ιό.

Μιλώντας στην «Κ», η κ. Γκάγκα τονίζει πως «τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι τις προηγούμενες ημέρες και πως συνεχώς έρχονται ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, όπως τονίζει, υπάρχουν και οι υπόλοιποι ασθενείς, που δεν σταματούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία.

Αναφερόμενη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής, επισημαίνει πως από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί και πάλι ως αποκλειστικό νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19, με εξαίρεση μία πνευμονολογική κλινική, μία παθολογική κλινική, τα βασικά χειρουργεία και τους μετεγχειρητικούς ασθενείς.

Όσον αφορά τις ηλικίες ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία, η κ. Γκάγκα υπογραμμίζει πως ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός 27χρονου που έχει διασωληνωθεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. «Συνεχώς έρχονται ασθενείς, μεταξύ αυτών και νέοι», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ίδια «η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πιο δύσκολη, σε σχέση με την Αθήνα».

Σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, η κ. Γκάγκα υπογραμμίζει πως «μπορούμε να είμαστε πιο προσεχτικοί». Όπως αναφέρει «έχω παρατηρήσει πως σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση», καλώντας τον κόσμο να τηρεί όλα τα μέτρα και να φορά πάντα μάσκα.

«Καταλαβαίνω πως όλος ο κόσμος έχει κουραστεί, το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα», καταλήγει η κ. Γκάγκα.

Από την πλευρά της η Σοφία Πουρίκη, Πνευμονολόγος και Εντατικολόγος στο «Σωτηρία» αναφέρει στην «Κ» πως η κατάσταση είναι οριακή, καθώς έρχεται μεγάλος όγκος ασθενών. «Οι μονάδες είναι στα όρια τους, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», σημειώνει.

Όπως τονίζει η κ. Πουρίκη, το υγειονομικό προσωπικό δουλεύει σε «ακραίες» συνθήκες, προσθέτοντας πως το μόνο όπλο είναι η τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα».

«Οι ηλικίες που εισάγονται και χρειάζονται διασωλήνωση δεν είναι αυτές που βλέπαμε στην αρχή. Πλέον βλέπουμε 42, 46, 47 ετών», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.