Άλλη μία κραυγή αγωνίας από γιατρό σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που εδώ και μήνες σηκώνει το βάρος της περίθαλψης και των ασθενών που αντιμετωπίζουν επιπλοκές του κορονοϊού.
Πρόκειται για ειδικευόμενο γιατρό σε ένα από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που από τον Μάρτιο και έπειτα βλέπουν καθημερινά περιστατικά ατόμων με κορονοϊό και αντιμετωπίζουν αγόγγυστα τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη δουλειά και την καθημερινότητά τους εξαιτίας της πανδημίας. Ο ίδιος απέστειλε στο GRTimes.gr τις σκέψεις του σχετικά με τα όσα βιώνει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με αφορμή και τον θάνατο της 49χρονης νοσηλεύτριας στο ΑΧΕΠΑ αλλά και του 42χρονου πνευμονολόγου από επιπλοκές της ιού. Στο μήνυμά της αναφέρει τα εξής:
“Το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει στα όριά του. Το προσωπικό εργάζεται πλέον παραπάνω απ’ όσο αντέχει, αρρωσταίνει και το ίδιο, και κάποιοι, δυστυχώς, έχασαν εντελώς τη μάχη. Όλοι βλέπουν μπροστά τους ανθρώπους να χάνονται καθημερινά, θαλάμους να γεμίζουν, το σύστημα να λυγίζει. Η μόνη έκκληση που κάνουν και το μόνο που μπορεί να γίνει αυτήν τη στιγμή στην πραγματικότητα, είναι η τήρηση των μέτρων από τους συμπολίτες τους, από τον διπλανό τους. Ας μιλήσουμε ειλικρινά, όταν πρόκειται για μία φυσική καταστροφή για παράδειγμα, ή κάποιο ατύχημα, είναι δύσκολο να αποδώσεις ανθρώπινες ευθύνες. Όμως εδώ υπάρχουν ευθύνες. Και είναι κρίσιμες. Πέραν των ευθυνών των εκάστοτε αρμοδίων, πλέον η λεγόμενη ατομική ευθύνη διαδραματίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στην ιστορία της. Όσο τραγικό κι αν ακούγεται, ουσιαστικά η συμπεριφορά μας μπορεί να επηρεάσει το αν κάποιος θα πεθάνει. Η ευθύνη αυτή αυξάνεται ακόμα περισσότερο τώρα, που δεν ζούμε στην εποχή του «Μαύρου Θανάτου» ή της ισπανικής γρίπης, τώρα που έχουμε πλέον όλα τα απαραίτητα μέσα ενημέρωσης για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε ώστε να προφυλαχτούμε.
Οφείλουμε να αφήσουμε τη συνωμοσιολογία και το σκοταδισμό, να στραφούμε σε σωστές πηγές, να διαβάζουμε μόνο ιατρικές ιστοσελίδες με βάσιμα δεδομένα, να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς είναι ο ιός, τους τρόπους μετάδοσής του και τα σωστά μέτρα προφύλαξης. Είναι απλά βήματα που μπορεί να σώσουν ζωές. Στο τέλος θα έχουν σώσει τη δική σας ζωή και των αγαπημένων σας. Κρίνεται αδήριτη ανάγκη να αφήσουμε πίσω – δυστυχώς ή ευτυχώς – προς το παρόν, πολιτικές διαφορές, κοινωνικές ιδεολογίες και οτιδήποτε παρόμοιο, μπορούμε να το μελετήσουμε αργότερα. Τώρα η ώρα είναι κρίσιμη και πρέπει να μελετηθεί μόνο ένα πράγμα: Η επιστήμη και πιο συγκεκριμένα η επιστήμη του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας. Ας τη διαφυλάξουμε”.
Πηγή: grtimes.gr