Ο πολύ ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο προκάλεσε τη βύθιση της παραλίας του Κάμπου, σύμφωνα με τον διευθυντή του αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρη Κοντοέ.
Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέλεξε από το Hellenic Mirror Site την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, και παρέχει τώρα την πρώτη χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη, με την επιφύλαξη να δώσει και νεότερους υπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα.
Στο διαφορικό συμβολογράφημα φαίνεται το μοτίβο εδαφικής παραμόρφωσης στη διεύθυνση δορυφόρου – στόχου (line-of-sight). Στην περιοχή Κάμπος που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σάμου και περίπου 15 χιλιόμετρα μακρυά από το επίκεντρο του σεισμού, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο με τρεις κροσσούς συμβολής. Κάθε τέτοιος κροσσός αντιστοιχεί σε 2,8 εκατοστά παραμόρφωσης.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η συγκεκριμένη δορυφορική εικόνα είναι εικόνα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος SAR Sentinel-1A ανοδικής τροχιάς και χωρικής ανάλυσης 10 m με ώρα λήψης 18:04:31 τοπική
ώρα.
Ο σεισμός σημειώθηκε την Παρασκευή 30/10/2020 στις 11:51 UTC, είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 11,8 χλμ, και επίκεντρο 17 χλμ βόρεια της Σάμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.