Οδυνηρή εθνική ήττα έρχεται στην ΑΟΖ αν Τουρκία και Αίγυπτος συμφωνήσουν σε υφαλοκρηπίδα με βάση την μέση γραμμή

Τουρκία και Αίγυπτος διαβουλεύονται εδώ και αρκετό καιρό με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας σε επίπεδο πληροφοριών, κάτι το οποίο είχε αναφερθεί τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πιθανή τελεσφόρηση τους θα οδηγήσει σε οδυνηρή εθνική ήττα στον τομέα της ΑΟΖ. Αρκεί Κάιρο και Άγκυρα να προχωρήσουν σε μια απλή ρύθμιση της υφαλοκρηπίδας με βάση την μέση γραμμή στον χώρο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχές δηλαδή που έμειναν έξω από την «μερική οριοθέτηση» της ΑΟΖ Ελλάδα  και Αιγύπτου.

Μια συμφωνία που ουσιαστικά και η ίδια η Τουρκία de facto τήρησε στην κρίση των προηγούμενων ημερών καθώς ουσιαστικά το Oruc Reis δεν πέρασε τον 28ο μεσημβρινό στα δυτικά.

Δηλαδή η μερική οριοθέτηση που σήμαινε ότι η περιοχή της ΑΟΖ που δικαιούνται Ρόδος και σύμπλεγμα του Καστελορίζου έμειναν κενές και… ελεύθερες προς διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών.

Που σημαίνει ότι μια απλή μαθηματική οριοθέτηση θα οδηγήσει στην δια κρατήσει αυτών από τις δύο χώρες και χωρίς η Ελλάδα πρακτικά να μπορεί να προσβάλει μια τέτοια απόφαση όπως όλα δείχνουν.

Ο Αντιναύαρχος ε.α., A. D. Kutluk, τόνισε σε δηλώσεις του ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστό πως οι δυο χώρες συνομιλούν για την επίτευξή της.

Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι άλλες χώρες θα υποβαθμισθούν, σχολιάζοντας πως η Τουρκία ακόμη διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, ενώ και η Αίγυπτος θα ωφεληθεί, αφού θα έχει συμφωνήσει στο ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας καθώς με μια μέση γραμμή και χωρίς τον υπολογισμό της ελληνικής θέσης σημαίνει ότι το Κάιρο θα βρεθεί να κατέχει βορειότερα τμήματα που πρακτικά είναι το σημείο που πηγάζει το κοίτασμα Ζορ.

Η περιοχή ανάμεσα στον 28ο Μεσημβρινό, που διαπερνάει τη Ρόδο μέχρι τον 32ο, μια κρίσιμη περιοχή, θα τεμαχίζεται από τα τουρκικά ερευνητικά και ενδεχομένως και γεωτρύπανα και θα αντιμετωπίζεται ως χώρος του συνολικού παζαριού.

Η μερική οριοθέτηση με άξονες τον 26ο και 28ο Μεσημβρινό σημαίνει εμπόδια στο θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας – Κύπρου, καθώς αφήνει εκτός το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και τη μισή Ρόδο, όπως φαίνεται άλλωστε από τις σχετικές NAVTEX, τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων.

Άλλωστε η γραμμή που χωρίζει την ελληνική από την αιγυπτιακή γραμμή οριοθέτησης δεν καθορίστηκε με βάση τη Μέση Απόσταση και δεν είναι Μέση Γραμμή, αλλά γραμμή με «αναλογική» γραμμή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.