Του Χρήστου Μαζανίτη
Το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο είναι εργοστάσιο που κατασκευάζει είδη ιματισμού και υπόδησης για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα όρια των Δήμων ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στο στρατόπεδο ”ΣΧΗ ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ” μαζί με το Χημείο Στρατού.
Σήμερα λειτουργούν διάφορα παραγωγικά τμήματα και τα κυριότερα προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτά είναι τα παρακάτω:
· Χιτώνια – Παντελόνια – εσωτερικές επενδύσεις της στολής παραλλαγής.
· Χιτώνια, παντελόνια, πουκάμισα και φούστες στολών υπ΄αριθμόν 8, 8β,8γ.
· Στολές θερινές-χειμερινές μαθητών στρατιωτικών παραγωγικών σχολών.
· Δίκοχα
· Σήματα και διακριτικά.
· ‘Αρβυλα
· Υπνόσακοι και σεντόνια υπνόσακων.
· Ειδικές παραγγελίες εύσωμων οπλιτών.
Το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσεως (ΒΕΒ) παράγει προϊόντα για κάλυψη αναγκών συντηρήσεως του Στρατού Ξηράς και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως Ιατρικό και βιομηχανικό οξυγόνο και άζωτο, χρώματα διαφόρων τύπων (ελαιοχρώματα κοινά και Αnti-ΙR, ακρυλικά και πλαστικά χρώματα σε όλες τις αποχρώσεις, εποξειδικά χρώματα βιομηχανικού δαπέδου, μονωτικά – στεγανωτικά ταρατσών κ.α), πλαστικά είδη (υδροδοχεία, σαπουνοθήκες, κουμπιά), μεταλλικά κουτιά συσκευασίας χρωμάτων και βερνίκια υποδημάτων.
Η Μονάδα δύναται να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως σε ειρήνη και πόλεμο. Συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εσωτερικού και διεξάγει έρευνες σε θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα παραγόμενα προϊόντα της.
Εγκρίθηκε πρόσφατα ο εκσυγχρονισμός – αναβάθμιση των 691 ΒΕΒ και της διακλαδικής χρήσης των προϊόντων τους κατόπιν απόφασης της Ιεραρχίας του ΥΠΕΘΑ.
Η 651 Αποθήκη Βάσης Υλικού Πολέμου (ΑΒΥΠ) µε τα τρία οργανικά της Τάγµατα (1ο – 2ο – 3ο ΤΥΛ) και το Λόχο ∆ιοικήσεως που την υποστηρίζει, έχει κοµβικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα του Στρατού Ξηράς. Η αποστολή της εκτός των άλλων, συνοψίζεται στον προγραµµατισµό, την επίβλεψη και τον έλεγχο υλοποίησης από τις Μονάδες της, των διαδικασιών που αφορούν στην υποστήριξη του Στρατού µε υλικά αρµοδιότητας ΥΠ (πλην πυροµαχικών) και συγκεκριµένα:
· Την παραλαβή υλικών από πηγές προµήθειας του εσωτερικού ή του εξωτερικού, την εναποθήκευση και τη συντήρηση των υλικών.
· Τις χορηγήσεις υλικών προς όλες τις Μονάδες του Στρατού.
· Την παραλαβή επιστρεφόµενων υλικών από τις Μονάδες ΥΠ, τη κατανοµή τους σε κατηγορίες ποιοτικής καταστάσεως και την προώθηση των τεχνικών υλικών σε ΣΠΤΧ και Εργοστάσια ΤΧ για την επισκευή τους.
· Τη διενέργεια διαγωνισµών προµήθειας υλικών, σύµφωνα µε τις εκάστοτε διαταγές των Προϊστάµενων Κλιµακίων.
Το Κέντρο Ελέγχου Υλικών (ΚΕΥ), μετά τον εκσυγχρονισμό του το 2000, καλύπτει τις ανάγκες σε:
· Υποστήριξης των ανεφοδιαστικών αναγκών των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, με υλικά αρμοδιότητας Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ).
· Παρέχει στοιχεία για την αποθεματική κατάσταση, καθώς και για τους εκάστοτε διαμορφωμένους δείκτες συντήρησης, με σκοπό τον ορθό προϋπολογισμό των αναγκών συντήρησης του Στρατού σε υλικά και πυρομαχικά, για καθορισμένη χρονική περίοδο.
· Κωδικοποιεί κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, όλα τα υλικά – πυρομαχικών (κλάσεις ΙI – V) του Στρατού Ξηράς με τη χρήση της μηχανογραφικής εφαρμογής NCORE.
· Παρέχει εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες, που άπτονται της Εφοδιαστικής επιστήμης και της Διαχείρισης και Διοίκησης της Ανεφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management). Ετησίως διενεργούνται τα σχολεία ενημέρωσης διαχειριστών ΟΣΕΥΣ – ΑΣΠΥΣ καθώς και διακλαδικά σεμινάρια πυροτεχνουργών.
Το χημείο Στρατού είναι το πλέον εξειδικευμένο χημικό εργαστήριο του Ελληνικού Στρατού. Διαθέτει ικανό αριθμό εργαστηριακού εξοπλισμού, καθώς και έμπειρο επιστημονικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, με αποστολή να διενεργεί εργαστηριακούς ελέγχους, στο σύνολο σχεδόν των έτοιμων ειδών αλλά και πρώτων υλών που προορίζονται για το ΓΕΣ, το ΓΕΑ, το ΓΕΝ, την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική, καθώς και για άλλους φορείς του Δημοσίου.
Στο βίντεο, που έδωσε στην δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, παίρνετε μία γεύση απ’ όσα αθόρυβα γίνονται νύχτα μέρα, όλες τις ημέρες του χρόνου, ώστε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν όλα τα υλικά που χρειάζονται αλλά και τα μέσα ώστε απρόσκοπτα να φέρουν σε πέρας τις αποστολές τους.
Δείτε το βίντεο