Πώς το ΓΕΕΘΑ «βραχυκύκλωσε» την Τουρκία στη Μεσόγειο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όταν ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε την νέα παράνομη NAVTEX επέκτασης της παρουσίας του Ορούτς Ρέις και των συνοδευτικών πλοίων του στην Ανατολική Μεσόγειο και δη την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κανείς δεν περίμενε αυτό που είχε μεθοδικά σχεδιάσει το ΓΕΕΘΑ.

Όπως αποκαλύψαμε αποκλειστικά στο enikos.gr την Κυριακή, το ΓΕΕΘΑ έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο πολλαπλής παρουσίας μέσω διαφόρων συνεργασιών από το δυτικό άκρο της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης στο ύψος της Λιβύης, μέχρι την κατεχόμενο Αμμόχωστο, στην Κύπρο.

Στα δυτικά, νότια της Κρήτης ξεκινούν οι ασκήσεις με τα F-16 κι ένα ιπτάμενο τάνκερ που έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Σούδα, κατόπιν απευθείας συνεννόησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Εμιρατιανό ομόλογό του.

Ανατολικότερα βρίσκεται το μεγάλο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για αεροναυτικές ασκήσεις, αναγκάζοντας στην ουσία το Ορούτς Ρέις και τη συνοδεία του να βγουν εκτός της περιοχής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ταυτόχρονα, στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη η τετραμερής άσκηση Ευνομία, στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος. Εκεί, οι Ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν εκτός από μία φρεγάτα και με ένα ζεύγος F-16, κι έχει σημασία η παρουσία τους, διότι διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο της Πάφου, όπου παρέμειναν για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου.

Κάπως έτσι, λοιπόν, οι Τούρκοι φαίνεται ότι όχι μόνο βραχυκύκλωσαν επιχειρησιακά αλλά επιχείρησαν να δημιουργήσουν σύγχυση από αέρος, ενώ ήταν σε εξέλιξη η Έρευνα και Διάσωση πλωτών κι εναέριων μέσων στην Χάλκη για τους ναυαγούς.

Τα τουρκικά F-16 προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα με την συνήθη πρακτική των υπερπτήσεων για να λάβουν αποφασιστική απάντηση από τα «γαλάζια γεράκια» . Από τις 3.00 έως τις 4.30 χθες το απόγευμα, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 4 υπερπτήσεις πάνω από Ανθρωποφάγους, Οινούσσες και Παναγιά. Ελληνικά μαχητικά τους καταδίωξαν, προχωρώντας σε αερομαχίες, 14 εκ των οποίων οδήγησαν και σε εμπλοκές. Ουσιαστικά, τα ελληνικά μαχητικά «κλείδωναν» ότι κινείτο στον αέρα. 10 ζεύγη F-16 και μία τριάδα (σύνολο 23 μαχητικά) έστειλαν οι Τούρκοι, εκ των οποίων τα 18 οπλισμένα καταγράφοντας συνολικά 43 παραβιάσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.