Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Το μόνο θετικό μέχρι τώρα, απ’ ότι φαίνεται τουλάχιστον από τις άτυπες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και οι οποίες θα οδηγήσουν στον ελληνοτουρκικό διάλογο, είναι ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, θα αποφευχθεί το «μοιραίο».
Η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στο χείλος του γκρεμού, με υπαιτιότητα της κατοχικής δύναμης, η οποία στη βάση σχεδίου απέστειλε στην περιοχή του Καστελόριζου μεγάλες δυνάμεις του πολεμικού της ναυτικού για να στηρίξει το παράνομο ερευνητικό έργο του Oruc Reis. Τελικά απέσυρε τις δυνάμεις της, όταν συνειδητοποίησε ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει σε κάθε προσβολή της ελληνικής κυριαρχίας.
Σίγουρα βοήθησαν και κάποιες ξένες χώρες. Μας είπαν ότι ο ρόλος της Καγκελαρίου της Γερμανίας ήταν καταλυτικός για την αποκλιμάκωση. Αλλά αυτό που δεν έχει τονιστεί επαρκώς είναι ότι η κ. Άγγελα Μέρκελ χρησιμοποίησε στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν την κουβέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα δεν θα καθόταν με δεμένα τα χέρια.
- Με βάση τις πληροφορίες που διοχετεύονται από επίσημες πηγές οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας υπό την εποπτεία του Βερολίνου θα «φάνε» και τον Αύγουστο μέχρι να αρχίσουν τις διερευνητικές. Το κανάλι OPEN μετέδωσε ότι θα ξεκινήσουν στις 24 Αυγούστου.
Άρα, το πρώτο που θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι μέχρι να ξεκινήσουν, αλλά και στη διάρκειά τους θα έχουμε μία ησυχία στο Αιγαίο, αν και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ερντογάν είναι αυτός, διαθέτει σαλεμένο μυαλό, μπορεί να αντιδράσει και με το παραμικρό.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε και την υπόθεση ότι ησυχία θα έχουμε γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στην Κύπρο, που μας ενδιαφέρει λόγω των ελληνικών δεσμών με το νησί. Διότι όταν αποφασίζεις να πας σε ένα τέτοιο διάλογο, και επειδή προσβλέπεις στην ειρήνη και όχι στον πόλεμο, αναμένεις και ζητάς μορατόριουμ σε όλα και για όλα. Αν ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ταυτόχρονα αρχίσουν και νέες έρευνες στην Κύπρο, δεν θα τα πάρει στο κρανίο ο κ. Μητσοτάκης; Πρέπει… Θα καθίσει να βλέπει τους Τούρκους να επιχειρούν και νέα τετελεσμένα στο νησί; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Ο πολυδιαφημισμένος διάλογος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επανάληψη των διερευνητικών, που γίνονταν όταν επικεφαλής της ελληνικής πλευράς ήταν ο πρέσβης Αποστολίδης -σοβαρός άνθρωπος και διπλωμάτης. Δεν είναι κάτι καινούργιο, εκτός αν στο τέλος αποφασίσουν να αναβαθμίσουν τις διερευνητικές επιτροπές. Τότε το πράγμα αλλάζει….
Τις τελευταίες μέρες, με τη βοήθεια των μεσολαβητών, οι δύο πλευρές συζητούν επί ενός κειμένου με το οποίο θα ανακοινώνεται η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών. Θα είναι ένα λιτό κείμενο διότι, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η Αθήνα και η Άγκυρα εμμένουν στις θέσεις τους.
- Η Ελλάδα πιστεύει ότι η όποια συζήτηση πρέπει να γίνει για τη μόνη διαφορά που έχει με την Τουρκία. Την υφαλοκρηπίδα, και γενικά τις θαλάσσιες ζώνες. Τίποτα άλλο. Θα το πετύχει; Συνήθως οι διπλωμάτες προσθέτουν στην ατζέντα, αλλά και αφαιρούν. Θα μείνει σταθερή η Αθήνα στη θέση της; Ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητά τίποτα άλλο πέραν του θέματος των θαλασσίων ζωνών. Είναι σωστός.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, ζητά τα γνωστά, τα «πάντα όλα». Απαιτεί να συζητηθούν όλα τα θέματα, αυτά που χαρακτηρίζει διαφορές, και που στην ουσία είναι οι παράνομες απαιτήσεις της.
Δυστυχώς, συνεχίζουμε να βλέπουμε, μία περίεργη κατάσταση μεταξύ της Αθήνας και της Λευκωσίας. Κάτι δεν πάει καλά. Για την κυπριακή κυβέρνηση έχει επίσης μεγάλη σημασία ποιοι θα συμμετέχουν στην ελληνική ομάδα σε αυτή τη νέα διερευνητική. Διότι αν είναι της γνωστής «ομάδας» ότι η Κύπρος είναι βαρίδι, ο διάλογος με την Τουρκία θα αφήσει ξεκρέμαστο το νησί. Και αυτό πρέπει να το προσέξει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Βρίσκεται πάντα στο τραπέζι η απειλή πολέμου εκ μέρους της κατοχικής δύναμης. Και αν πραγματικά θέλει να τον τεστάρει ο Ταγίπ Ερντογάν, θα συνομιλεί μαζί με τον κ. Μητσοτάκη για τις θαλάσσιες ζώνες και την Κύπρο θα την ξανακάνει “Συρία” και “Λιβύη”.
Στην περίπτωση αυτή, όπως είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μεγάρου Μαξίμου, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί ένοπλα την Κύπρο. Δεν προκάλεσε εντύπωση ότι πέρασαν 36 ώρες και η Άγκυρα δεν απάντησε ακόμα στον κ. Διακόπουλο; Συνήθως οι Τούρκοι δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες ένα γεγονός, που δεν μου άρεσε καθόλου. Και ελπίζω να μην έχει σχέση με τα διπλωματικά πάρε-δώσε της Αθήνας και της Λευκωσίας. Η Κύπρος έθεσε την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που έχουν σημειώσει αύξηση στα κρούσματα. Θεωρώ ότι ήταν λάθος από την πλευρά της Λευκωσίας. Εκτός των άλλων δεν ενημέρωσε από πριν την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη… Είναι ατόπημα.