Την άποψη ότι «αν κάτι λείπει από την ελληνική εργαλειοθήκη διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τις εξωτερικές συντεταγμένες στην υφαλοκρηπίδα» εξέφρασε χθες ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Η Ελλάδα, όπως είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, «θα μπορούσε μέσω μιας στρατιωτικής επίδειξης ισχύος να δείξει ποιο είναι το όριό της», ενώ χαρακτήρισε το επόμενο εξάμηνο «ιδιαίτερα απαιτητικό για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της να προχωρήσει». Υποστήριξε δε πως «αναμφισβήτητα αυτή τη στιγμή η καγκελάριος Μέρκελ κρατάει την καλύτερη δίοδο επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι η πιο παλιά και αισθάνεται το βάρος της ευθύνης του κενού που άφησαν οι ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι η κυρία Μέρκελ μίλησε με τον κ. Πομπέο και όχι με τον πρόεδρο Τραμπ για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Με φόντο την τριμερή στο Βερολίνο, ο κ. Σέρμπος τόνισε ότι «αφορούσε δύο στοιχεία, δηλαδή, αφενός, την έναρξη των διερευνητικών επαφών που είναι παγωμένες από το 2016, που για την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει μια συζήτηση για ΑΟΖ, και την υφαλοκρηπίδα, εφόσον η Τουρκία δεν μετέχει σε προκλητικές ενέργειες». Επιπλέον, εστίασε και στην «αδιαμεσολάβητη σχέση» του κ. Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ παρατήρησε ότι στην τριμερή τη γερμανική πλευρά εκπροσώπησε ο Κ. Χέκερ, σύμβουλος της Καγκελαρίας για το Προσφυγικό, «προδίδοντας» τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες. «Αυτό που ζητήθηκε από την Τουρκία είναι η αποπακετοποίηση των θεμάτων» σημείωσε ο κ. Σέρμπος, επισημαίνοντας πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια».