Προκαλεί ο Ερντογάν. Ανοίγει τα τζαμιά στην θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η ανάρτηση του ιμάμη που έριξε λάδι στην φωτιά.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Τζαμιών στις 29 Μαΐου, μετά το κλείσιμο λόγω κορονοϊού, φούντωσε τα σενάρια για την Αγιά Σοφιά αφού η ημερομηνία συμπίπτει με την θλιβερή επέτειο άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Λάδι στην φωτιά έριξε και αυτό το αινιγματικό tweet του Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, σε μια φωτογραφία που δείχνει το μπλε τζαμί και την Αγιά Σοφιά αναφέροντας: Θα ανταμώσουμε στα τζαμιά μας στις 29 Μαΐου. Πρώτα ο Θεός
Η Άγκυρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αιφνίδια παραίτηση του Τσιχάτ Γιαϊτσί. Του Τούρκου Αντιναυάρχου, υπέρμαχου του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και εμπνευστή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με το οποίο υφαρπάζει μεγάλο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Μόλις το Σάββατο, με υπογραφή του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Τσιχάτ Γιαϊτσί αναβαθμίστηκε από αρχηγός Στόλου σε Επιτελάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολλοί έκαναν λόγο για αναβάθμιση διά της ουσιαστικής υποβαθμίσεως.
Σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού Τύπου, ο Γιαΐτσί ήρθε σε ρήξη με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λόγω διαφαινόμενου σκανδάλου
Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η Τουρκία θα επιχειρήσει να στήσει εκ νέου ένταση στον Έβρο.
Πάντως το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε εγρήγορση, με την πραγματοποίηση ασκήσεων μικρής κλίμακας με πραγματικά πυρά στο Μυρτώο Πέλαγος.
Έρευνα-ράπισμα για τον Ερντογάν: Η πλειονότητα των νέων θέλει να φύγει από την Τουρκία
Σχεδόν οι μισοί από τους νέους της Τουρκίας που ψηφίζουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και των προσδοκιών των νέων με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά προφίλ σε ολόκληρη την Τουρκία.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Σοσιαλδημοκρατίας (SODEV) και δημοσιεύεται σήμερα, το 47,5% των ψηφοφόρων του AKP, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2002, δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να ζήσει στο εξωτερικό εάν είχε την ευκαιρία.
Ενώ το συνολικό ποσοστό ανήλθε στο 62,5%, περίπου το 74,4% των νεαρών ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να φύγει από τη χώρα. Η αναλογία ανέρχεται περίπου στο 60% για άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που έχει συνάψει πολιτική συμμαχία με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.
«Οι μισοί από τους νέους που ψηφίζουν το AKP θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό, παρόλο που αισθάνονται την ασφάλεια της κυβέρνησης εδώ και 18 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του SODEV, Ερτάν Ακσόι σε συνέντευξή του σήμερα στο Euronews.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι η νεολαία διαμορφώθηκε μέσα από το Twitter, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι κοινωνικές και προσωπικές προτεραιότητές των νέων της Τουρκίας είναι οι ελευθερίες και το ζήτημα της προσωπικής έκφρασης», δήλωσε ο Ακσόι, προσθέτοντας ότι τόσο η ιεράρχηση των ελευθεριών όσο και η προθυμία των νέων της Τουρκίας να ζήσουν στο εξωτερικό μπορεί να οφείλεται στην τρέχουσα ατμόσφαιρα της Τουρκίας, στην οποία υπάρχουν άνθρωποι που συλλαμβάνονται επειδή μοιράζονται ένα tweet, τόνισε ο Ακσόι ο οποίος επιμένει ότι η τουρκική νεολαία δεν θα πρέπει να κρίνεται από κάπου 3.000 trolls στο Twitter.
«Κοιτάζουμε αυτούς τους λογαριασμούς και θεωρούμε ότι οι αξίες των νέων αντιπροσωπεύονται από αυτά που γράφουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Η νεολαία νοιάζεται για τις ελευθερίες», είπε ο Ακσόι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας στην προσπάθεια να διαπιστωθούν οι αποφάσεις που θα έπαιρναν οι νέοι της Τουρκίας αν είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν, ανάμεσα στα χρήματα ή την ελευθερία. Στην ερώτηση αν θα ήθελαν να ζήσουν στη Σαουδική Αραβία με 10.000 δολάρια μηνιαίο εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής τους ή στην Ελβετία με 5.000 δολάρια;» οι ερωτώμενοι σε ένα ποσοστό 72,2% επέλεξαν την Ελβετία. Το ποσοστό ήταν 60,5% για τους ψηφοφόρους του AKP και 82,1% τους ψηφοφόρους του CHP. Όταν τέθηκε το ίδιο ερώτημα αντικαθιστώντας τη Σαουδική Αραβία με τη Βόρεια Κορέα, το 64,3% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα, επέλεξαν για άλλη μια φορά την Ελβετία.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Τουρκική νεολαία πιστεύει ότι στη χώρα τους εξακολουθεί να υπάρχει ευνοιοκρατία αν θέλει να βρει κανείς δουλειά. Περίπου το 79,3% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι μπορούν να χάσουν μια δουλειά από κάποιον λιγότερο καταρτισμένο αλλά με καλύτερες διασυνδέσεις..
πηγές: ΑΝΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ