H Αθήνα συνέτριψε τους τουρκικούς σχεδιασμούς στα σύνορα και έδειξε περίτρανα πως όταν θέλει μπορεί.
Από την Καθαρά Δευτέρα και έπειτα όλα άλλαξαν στην περιοχή, καθώς δείξαμε όχι μόνο αντίσταση, αλλά και το ποιος κάνει το ”κουμάντο” στη περιοχή.
Από τότε έγιναν σημαντικά βήματα. Οι ελληνικές Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σύνορα στην περιοχή Παζάρ Κουλέ, τοποθετώντας τσιμεντομπλόκ στο φράχτη.
Ταυτόχρονα συνεχίστηκε η θωράκιση του συρματοπλέγματος κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, ενώ έχουν δημιουργηθεί αναχώματα και τάφροι με αποτέλεσμα κάποια ευάλωτα σημεία από τα οποία επιχειρούσαν να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες να είναι πλέον απροσπέλαστα.
Eίναι που αναφέρουμε συνεχώς στο Πενταπόσταγμα, όταν θέλουμε μπορούμε.
Τι έγινε χθες
Συναγερμός σήμανε χθες βράδυ στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ένταση επικράτησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στις Φέρες και συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισσοκομείο.
Τις τελευταίες ημέρες, ο στρατός μας προχωράει στην κατασκευή προγραμματισμένων «αποτρεπτικών εμποδίων», όπως επανειλημμένως είχε δηλωθεί από πλευράς των αρμοδίων στρατιωτικών και πολιτικών αρμοδίων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου, στη διάρκεια και αμέσως μετά το τέλος της τουρκικής υβριδικής απειλής του Μαρτίου.
Με την αποτυχημένη δηλαδή προσπάθεια των Τούρκων να περάσουν ομαδικά χιλιάδες λαθρομετανάστες στο ελληνικό έδαφος. Στην περιοχή Μελισσοκομείο των Φερών και σε ένα σημείο που ανήκει ξεκάθαρα στην Ελλάδα, ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε να κάνει κάποιες παρεμβάσεις και έργα καθαρισμού μερικών στρεμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετήσει συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια αποτροπής εισόδου μεταναστών, αναφέρει το evrosnews.gr
Πρόκειται για μία έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, αλλά όπως επισημάναμε είναι ξεκάθαρα ελληνική. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια έμεινε ακαλλιέργητη, υπήρξε πυκνή βλάστηση και δεν είχαμε κάποια αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα από τους κατοίκους της περιοχής.
Έτσι, επειδή λόγω των πλημμυρών υπήρχε χερσαία επικοινωνία με την Τουρκία, έμπαιναν ζώα από την γειτονική χώρα για βοσκή, αλλά όλοι γνώριζαν πως πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Δεν συνέβη δηλαδή αυτό που γίνεται περίπου 200 μέτρα πιο πέρα στην ίδια περιοχή του Μελισσοκομείου, όπου υπάρχει το επονομαζόμενο κτήμα Μιχαηλίδη, όπου με την βοήθεια και του στρατού που χρησιμοποιούσε ειδική σχεδία, ένας αγρότης καλλιεργούσε την έκταση που ανήκει σε άλλον ιδιώτη ο οποίος τη νοίκιαζε.
Όταν λοιπόν οι Τούρκοι διαπίστωσαν στην συγκεκριμένη περιοχή χθες το βράδυ την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών, με τοπογράφους και στρατιώτες έτοιμους να αρχίσουν την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων, αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις τους από τα φυλάκια που βρίσκονται πιο πίσω στην περιοχή και ήρθαν πάνω στη συνοριογραμμή.
Ήρθαν… πρόσωπο με πρόσωπο με τους Έλληνες στρατιώτες, παρέμειναν εκεί ως το πρωί και όπως είναι φυσικό επικράτησε… κόκκινος συναγερμός. Ίσως οι Τούρκοι πίστεψαν ότι τα έργα από το Μηχανικό της 12ης Μεραρχίας και του Δ’ Σώματος Στρατού που θα κατασκευαστούν επί της ελληνικής όχθης και του ξεκάθαρα ελληνικού εδάφους, μπορεί να αποτελέσουν «επιχωματώσεις» που θα αλλάξουν τη γεωγραφία της όχθης του ποταμού. Κάτι που δεν ισχύει όμως.
Ίσως οι Τούρκοι να πίστεψαν ότι με την παρουσία τους στην περιοχή, μπορεί να αμφισβητηθεί σε ποιον ανήκει το συγκεκριμένο σημείο. Τελικά σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη των δύο πλευρών που βρίσκονται στην περιοχή και συνεννοούνται για την επίλυση παρόμοιων περιστατικών. Τα πράγματα τελικά ηρέμησαν και οι Τούρκοι στρατιώτες υποχώρησαν, αφού η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ανήκει ο χώρος αυτός και φυσικά μπορεί να προβεί στις εργασίες που θεωρεί απαραίτητες για την αποτροπή εισόδου λαθρομεταναστών στο έδαφος της.
Φυσικά τόσο οι αστυνομικές όσο και οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας παραμένουν σε επιφυλακή και σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα θα υλοποιηθούν κανονικά τα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας και προστασίας των συνόρων στον Έβρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα ενδεχόμενη νέα τουρκική υβριδική απειλή σε άλλο σημείο, αφού στο χερσαίο τμήμα του, στις Καστανιές, η Τουρκία δοκίμασε και απέτυχε τον περασμένο Μάρτιο.