Η “ακτινογραφία” των υπερπτήσεων! Αριθμοί και συμπεράσματα που πληγώνουν την ελληνική κοινή γνώμη

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ*

Παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα οι υπερπτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από  το χερσαίο έδαφος  των νησιών μας , ενώ σε μερικές περιπτώσεις  είδαμε τα Τουρκικά F-16  να ίπτανται και πάνω από τον  Έβρο .

Τώρα οι γείτονες  εκτός από τις πτήσεις  πάνω από τα  μικρά νησάκια μας,   έχουν προχωρήσει και σε πτήσεις πάνω από  τα  μεγάλα  νησιά   ,όπως σε  Χίο , Λήμνο , Σάμο ,  Λέσβο και  Ρόδο  .

Οι πτήσεις αυτές   δημιουργούν πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές  προθέσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ  Ερντογάν .

Επειδή μου αρέσει να μιλάω με νούμερα και με γραφήματα , γιατί με αυτό τον τρόπο είναι εύκολο να βγάλεις συμπεράσματα , θα διαπιστώσετε  στα  γραφήματα   Νο1α , Νο1β    , ότι στο πρώτο  σχεδόν τετράμηνο του 2020 οι υπερπτήσεις  των Τουρκικών αεροσκαφών  πάνω από τα ακριτικά νησιά μας  , είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές  του έτους 2019. Ενώ παρατηρούμε ότι  αυτές διαχρονικά  αυξάνονται σταδιακά από το έτος 2010 .

Στα γραφήματα  Νο 2α  , Νο2β  έχω εκτιμήσει   μία πρόβλεψη  αναλογικά  κατ’ ελάχιστο , για τις  υπερπτήσεις που θα έχουμε συνολικά    το 2020 σε σύγκριση με τα  γραφήματα  Νο1α ,  Νο1β,  εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί ,που δεν βρίσκω τον λόγο να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα , εφόσον ως Πολιτεία συνεχίσουμε την ίδια πολιτική , και , δεδομένου ότι ο  Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δρομολογήσει τα σχέδιά  του.

Επίσης στα  γραφήματα Νο3α , Νο3β  παρατηρούμε την αύξηση των  παραβιάσεων  του Τουρκικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των Εθνικών χωρικών υδάτων μας από το 2010 μέχρι το 2019  . Όπως διαπιστώνεται και στην θάλασσα παρατηρείτε  το ίδιο σκηνικό . Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος όταν είδαμε το  Τουρκικό ” σαπιοκάραβο” να φτάνει   στην ΚΕΑ με μετανάστες / πρόσφυγες , χωρίς  να το αντιληφθούμε  , γεγονός που δημιουργεί   ερωτήματα  .

Από αυτά που μνημόνευσα , προκύπτει ότι οι γείτονες έχουν σχεδιάσει  και εφαρμόζουν μία  επιχείρηση   αμφισβήτησης των ακριτικών νησιών μας , και , της  Ελληνικής κυριαρχίας στον αέρα και στην θάλασσα.

Αυτό ,σε συνδυασμό με  την Τουρκολιβυκή συμφωνία που κουβαλάμε στην πλάτη μας  , και θα την κουβαλάμε στο διηνεκές ,μία διπλωματική ήττα που δύσκολα χωνεύεται , δημιουργούν από Τουρκικής πλευράς ,   ένα κλίμα  αξιολόγησης του αξιόμαχου και    της  ικανότητας  αποτροπής  των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας ,  ως προς όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους .

Το λυπηρό της όλης ιστορίας με τις υπερπτήσεις , είναι ότι έχουμε επιτρέψει ως Πολιτεία , με την διαχρονική ανοχή  μας , το φαινόμενο της   ” παραβίασης  νησιωτικού Ελληνικού εδάφους “    να συνεχίζεται , μη δίνοντας  την απαραίτητη σημασία  ,λάθος ως αρχή ,  που και αυτό ως γεγονός  δύσκολα χωνεύεται από το λαό μας “

Το χειρότερο από ότι φαίνεται  είναι ότι το φαινόμενο αυτό το έχουμε συνηθίσει , έχει καταστεί τρόπος ζωής ,ουσιαστικά ως χώρα το έχουμε αποδεχτεί σιωπηλά ,αντιμετωπίζοντάς το επιχειρησιακά ως μία συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα .

Οι όποιες ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων στους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται ότι δεν έχουν αποτέλεσμα , και ούτε θα έχουν τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα  , γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον Τούρκο Πρόεδρο να συνεχίζει απτόητος το έργο του .

Το αποτέλεσμα είναι  να βλέπουν οι ακρίτες μας τα Τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το κεφάλι τους , δημιουργώντας παράλληλα τα ανάλογα συναισθήματα , παρότι κάθε φορά τα Ελληνικά φτερά τους αναγκάζουν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής , όμως ο στόχος της Τουρκικής πολιτικής ,τις περισσότερες φορές  , έχει θετικό πρόσημο  για τις περαιτέρω επιδιώξεις της .

Η κατακόρυφη   αύξηση των υπερπτήσεων σε συνάρτηση με τις εμπλοκές , που βλέπουμε στα γραφήματα Νο 1α , Νο1β πάνω από τα ακριτικά νησιά μας , όπως αντιλαμβάνεστε  ενισχύουν  και  το ενδεχόμενο συνθηκών  ατυχήματος είτε από λάθος ,  είτε συνειδητό , εκατέρωθεν , αφού όλα εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα  αντίδρασης του ιπτάμενου προσωπικού  ,  παρά την επαγγελματική και άψογη  συμπεριφορά  των πιλότων μας .

Εδώ γεννάται και το ερώτημα :

Πως θα αντιδράσουμε αν τα Τουρκικά F- 16 κάνουν βόλτα πάνω από την  ΚΕΑ  ή την Εύβοια ; θα απαντήσουμε με την ίδια λογική ;

Όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα είναι πολύ λεπτό .

Οι μεταβλητές που επηρεάζουν το πρόβλημα είναι πολλές , ωστόσο  σε κάθε περίπτωση αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει , αν συνεχιστεί θα μπούμε σε ανώφελες περιπέτειες , η  κυβέρνηση διαθέτει  τα κατάλληλα  διπλωματικά εργαλεία και όχι μόνο ,  να τερματίσει αυτό  το φαινόμενο που πληγώνει τις καρδιές των Ελλήνων ,   πριν φτάσουμε σε καταστάσεις  ανεξέλεγκτες  που δεν επιθυμούμε .

*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός του ΑΠΘ ,  με Μεταπτυχιακό δίπλωμα  στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά  και στην Αριθμητική Ανάλυση  του ΕΚΠΑ  ,  και , ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.