ΑΟΖ: Με «σφραγίδα» ΟΗΕ η τουρκολιβυκή συμφωνία – Χάνει όπλα η Ελλάδα

Προχωρώντας με μεθοδικά στην υλοποίηση των σχεδιασμών της για τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και τα θέματα των νησιών του Αιγαίου, η Τουρκία διατηρεί την πρωτοβουλία κινήσεων, ενώ η Ελλάδα αναγκάζεται να “τρέχει πίσω από τις εξελίξεις”, προσπαθώντας να ανατρέψει τετελεσμένα  και διαμορφούμενους συσχετισμούς.

Χωρίς στρατηγική και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η Αθήνα βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα πρωτοβουλιών της ;Aγκυρας, που προσπαθεί να αξιοποιήσει προς όφελος της όλα τα διαθέσιμα “εργαλεία’ διεθνών κανόνων και διαδικασιών.

Μέσω ΟΗΕ η Αγκυρα κατορθώνει να επισημοποιήσει με όρους διεθνών κανόνων  το περιβόητο τουρκολιβυκό “μνημόνιο” για την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με το οποίο περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσονται στη ζώνη δικαιοδοσίας της Τουρκίας.

Αναρτώνται οι συντεταγμένες- Πώς δημιουργείται “τουρκική ΑΟΖ”

Ο ΟΗΕ αναμένεται να αναρτήσει εντός των επομένων ημερών τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που προβλέπονται στην τουρκολιβυκή συμφωνία Ερντογάν- Αλ Σάρατζ, επισημοποιώντας το περιβόητο “μνημόνιο” που έχει επικριθεί από πολλές πλευρές, ενώ η Αθήνα επιμένει ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα βάσει του διεθνούς δικαίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Διεύθυνση Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, θα αναρτήσει εντός των ημερών τις συντεταγμένες ΑΟΖ που καθορίζονται στο «deal» Ερντογάν -Αλ Σάρατζ, και ουσιαστικά καταστρατηγούν όλους τους διεθνείς κανόνες.

Όπως σημειώνεται, προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ, σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, περιορίζεται στο ελάχιστο η υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και η “μέτρηση” του νησιού στη διαμόρφωση της ΑΟΖ. Η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος έχουν την ελάχιστη δυνατή μέτρηση, και μικρότερα νησιά – όπως το Καστελλόριζο – μηδενική επήρεια.

Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Επόμενο βήμα οι έρευνες κοντά στην Κρήτη

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επισημοποίηση του τουρκολιβυκού deal (καθώς το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας Ερντογάν – Σάρατζ θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στον ΟΗΕ). Παράλληλα θα «λύσει» και επισήμως τα χέρια της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Τούρκου προέδρου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από καιρό ότι η Αγκυρα επρόκειτο να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Ηταν επίσης ενήμερη για τις προθέσεις του ΟΗΕ, που ακολουθεί εν προκειμένου διαδικαστικούς κανόνες, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία. Τώρα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει,”τρέχοντας” πίσω από τις εξελίξεις.

Στην Αθήνα επικρατεί αμηχανία, ενώ αύριο Δευτέρα ξεκινά ο νέος γύρος διαλόγου με την Τουρκία για τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε περίπτωση που φανεί κάποιο αποτέλεσμα από τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, τότε αναμένεται να υπάρξει άνοιγμα διαύλου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για περαιτέρω επαφές.

Ωστόσο γίνεται φανερό ότι στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου η θέση της Ελλάδας δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα, την ώρα που η τουρκική πλευρά αδημονεί να αρχίσει τις έρευνες στη… γειτονιά της Κρήτης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.