Ανοησία ή ενδοτικότητα η προσφυγή στην Χάγη;….

Σε δήλωσή του ο Χαμί Ακσόι αναφέρει πως η Άγκυρα δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου και να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης τις οποίες θα συμφωνήσουμε συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», λέει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η Τουρκία πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ότι προετοιμάζει και τα διπλωματικά της όπλα για να σύρει την Ελλάδα σε ένα τραπέζι μοιρασιάς των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Επιμένει η Τουρκία στο ανύπαρκτο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίο, παρουσιάζοντας περίεργη επιμονή λέγοντας αυτή τη φορά πως θα πάει το θέμα στη Χάγη, την οποία συζήτηση για το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο άνοιξε η ίδια η Αθήνα.

Η Τουρκία έχει καλά σχεδιάσει τα βήματα της, έχει αφουγκραστεί την ελληνική ηττοπαθή και κατευναστική εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, δεκαετίες πριν και έχει μετρήσει καλά την σημερινή χλιαρή αντίσταση των Αθηνών. Μπορεί η πάγια αρχή της Ελλάδος να είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά το άνοιγμα του θέματος, έχει ξεκινήσει από τις πομπώδεις δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής πλευράς, αν και δεν αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει και ανάλογη προετοιμασία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Η τουρκική ατζέντα πλέον έχει καταφανώς καθοριστεί, δεν μιλούν μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, αλλά για πλήθος θεμάτων, όπως την λεγόμενη ασυμβατότητα μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλιών που αφορά το εύρος των χωρικών μας υδάτων και του εθνικού μας εναέριου χώρου, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, την λεγόμενη ‘’τουρκική’’ μειονότητα στην Θράκη, την αμφισβήτηση δεκάδων ελληνικών βραχονησίδων και μικρών νησιών του Αιγαίου και γενικά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης στο σύνολο της.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση, θα συρθεί στο παιχνίδι της Τουρκίας, είτε από ανοησία-ανικανότητα, είτε από ενδοτικότητα. Επίσης άλλο ένα ερώτημα είναι αν θα προηγηθεί ένα σχεδιασμένο θερμό επεισόδιο αύριο στο Αιγαίο ή νότια της Κρήτης και στην συνέχεια θα οδηγηθούμε στην Χάγη, ή θα οδηγηθούμε κατευθείαν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την ατζέντα της Τουρκίας. Πάντως και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα θα βρεθεί στην χαμένη πλευρά της Ιστορίας.

 

Γράφει: Μιχάλης Χριστοδουλίδης – Μηχανολόγος μηχανικός

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.