Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας: Στη Χάγη για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο!

«Συνθηκολόγηση» θεωρεί την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο ο Αντώνης Σαμαράς -Περίεργη ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Η επόμενη ημέρα της ανακοινώσεως του ονόματος της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας μας προσγείωσε ανωμαλα: οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες οι γείτονες ανοίγουν επισήμως εκ νέου ζητήματα ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάννης, της Συνθήκης Παραχωρήσεως των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (Συνθήκη Ειρήνης-Παρισίν 1947 -ήτοι θέματα γκρίζων ζωνών, εδαφικής ακεραιότητας και παρουσίας ή μη ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά του Αιγαίου), κατέδειξαν ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις για την εξωτερική πολιτική μας. Προκλήσεις, που ελλείψει διεθνούς εμπειρίας της νέας Προέδρου Δημοκρατίας -ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι καταφανώς ανώτερός της με απόσταση στον τομέα αυτόν τουλάχιστον- θα χειρισθούν αποκλειστικώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υπουργός Μεταναστεύσεως Νότης Μηταράκης.

Ως φαίνεται, οι Τούρκοι κλιμακώνουν κυριολεκτικώς κάθε ημέρα, ώρα την ώρα, λεπτό το λεπτό. Για να θυμηθούμε τον σκωπτικότατο τίτλο του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας!». Ειδικότερα: Μια ημέρα μετά την γνωστοποίηση του αποκλεισμού μας απο την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη (οι Γερμανοί μας «πούλησαν» κατ απαίτηση των Τούρκων εξαιτίας του προσφυγικού) ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, τρία σχεδόν χρόνια μετά από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, άνοιξε πάλι θέμα ερμηνείας της Συνθήκης της Λωζάνης και αμφισβητήσεως κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Την ώρα που στην Αθήνα ακκιζόμεθα για το φύλο της νέας Προέδρου και συζητάμε αμέριμνοι για την κατάληψη της οδού Ματρώζου, οι Τούρκοι σχεδιάζουν την «κατάληψη» ελληνικών νησιών!

Συγκεκριμένως ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN Turk υποστήριξε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθορισθεί η κυριαρχία τους ούτε στη Συνθήκη της Λωζάνης, ούτε και στη Συνθήκη Ειρήνης του 1947». Και πρόσθεσε: «Είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί και πάλι κάποια κρίσις ‘Καρντάκ’ (Ίμια)».

Στον Τσαβούσογλου απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ με μια περίεργη δήλωση. Χωρίς να διαψεύσει το αίτημα των Τούρκων να συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές το θέμα των γκρίζων ζωνών (υπεβλήθη στον πρέσβη Δεμίρη), ο κ. Γεννηματάς τόνισε: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία.»

Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ απαντούσε συνολικώς στις δηλώσεις Ερντογάν («θα στείλω εντός του 2020 το ερευνητικό Ουρούτς Ρέις για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα») και στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, κρίνουμε ότι η δήλωση του ΥΠΕΞ (δεν εκφράζει προσωπικές σκέψεις ο άξιος Αλέξανδρος Γεννηματάς) είναι προβληματική.

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.