KIOWA: Οι «Ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού που ανατρέπουν τις ισορροπίες – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η παραλαβή των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων Kiowa, πριν από 6 μήνες, από την Αεροπορία Στρατού, θα ανατρέψει την ισορροπία στο ανατολικό Αιγαίο και τον Έβρο.

Τα συνολικά 70 ελικόπτερα Kiowa ΟΗ-58D που προμηθεύτηκε η χώρα μας από τις ΗΠΑ έναντι του συμβολικού ποσού των 47 εκατ. ευρώ είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής αμυντικής πολιτικής και συνεργασίας. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων περίπου στο 50% με μεγάλο αριθμό από τα υπόλοιπα να αποτελούν των τροφοδότη σε ανταλλακτικά.

Όμως, οι εξαιρετικά στενές σχέσεις που διατηρεί ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Αντιστράτηγο Κρίστοφερ Καβόλι, έφερε ακόμη ένα deal, αναβαθμίζοντας θεαματικά τις δυνατότητες των «ινδιάνων».

Οι δύο Στρατηγοί είχαν βρεθεί την άνοιξη του 2019, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ στην Γερμανία. Εκμεταλλευόμενος την καλή σχέση, ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του την παραχώρηση ανταλλακτικών των ελικοπτέρων από αποθήκες του αμερικανικού στρατού, που πλέον τους ήταν άχρηστα, δεδομένου ότι αποσύρθηκε όλος ο στόλος. Η θετική απόκριση του Καβόλι στο αίτημα Καμπά άναψε το πράσινο φως να σταλεί με συνοπτικές διαδικασίες στην Αμερική κλιμάκιο Ελλήνων τεχνικών, οι οποίοι «σκούπισαν» ότι διαθέσιμο απόθεμα υπήρχε. Φορτώθηκε στα πλοία που μετέφεραν τα ελικόπτερα στην Ελλάδα. Έτσι απλά και αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων ανέβηκε στα 60 συν 10 εφεδρικά!

Γιατί, όμως, τα ελικόπτερα αυτά θεωρείται ότι ανατρέπου υπέρ της Ελλάδας τις στρατιωτικές ισορροπίες στο Αιγαίο και τον Έβρο;

Τα Kiowa διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας -ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων. Επιπλέον, φέρουν:

Σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)

Σύστημα IFF, AN/APX-118

Σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)

Παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)

Σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)

Σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157

Σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης

Σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης

Σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων

Σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V

Δύο οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών

Σκοπευτικό σύστημα MMS

Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι το MMS (Mast Mounted Sight), ο περιστρεφόμενος πύργος – σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους, ο οποίος μοιάζει με αυτόν που έχουν και τα Apache. Πρόκειται για υψηλής ανάλυσης κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, που δίνουν στους χειριστές την δυνατότητα επιχειρήσεων ακόμη και σε συνθήκες πλήρους σκότους.

Επιπλέον, μπορεί να μεταφέρει δύο κάλαθους ρουκετών LAU-68 που φέρουν 7 ρουκέτες Hydra των 70mm με μέγιστο βεληνεκές 9 km και δραστικό βεληνεκές 4 km ή δύο ζευγάρια βλημάτων Hellfire. Για εμπλοκές εναέριων στόχων μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα βλήματα ATAS (Air-To-Air Stinger ή AIM-92) με «φάκελο» εμπλοκής 1-4 km.

Με απλά λόγια, τα ελικόπτερα, με τα Hellfire και τα συστήματα επικοινωνιών, μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο της ένοπλης αναγνώρισης και υποστήριξης, κάτι που μέχρι πρότινος έκαναν μόνο τα εξαιρετικά αλλά πανάκριβα στην λειτουργία τους Apache.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr θα δοθεί στην ενίσχυση του Έβρου, όπου αυτή τη στιγμή επιχειρούν ελικόπτερα UH-1H, τω γνωστά μας Huey και αμέσως μετά η ενίσχυση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η διασπορά 60 ελικοπτέρων με αυτές τις δυνατότητες στο ανατολικό Αιγαίο, από την Ρόδο μέχρι τον Έβρο, θα θωρακίσουν την ελληνική άμυνα έναντι οιασδήποτε απειλής από τα μικρασιατικά παράλια.

‘Ηδη, συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς από Αμερικανούς Ελλήνων πιλότων και Τεχνικών. Τους προσεχείς μήνες η ηγεσία του ΓΕΣ θα βρίσκεται σε θέση να εκπονήσει το σχέδιο με το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των Kiowa, με τις πληροφορίες μας να κάνουν λόγο ακόμη και για κινήσεις που θα προκαλέσουν έκπληξη.

Πηγή φωτογραφιών: ΓΕΣ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.