Ελλάδα και Ιταλία προχωράνε σε ανακήρυξη ΑΟΖ – Κρίσιμη συνάντηση παραμονές νέου έτους

Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται πολύ κοντά να υπογράψουν μεταξύ τους ΑΟΖ. Πρόκειται για μια κίνηση ματ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές την επόμενη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί από την Αθήνα αεροπορικώς για τον διεθνή αερολιμένα στον Φιουμιτσίνο της Ρώμης και ακολούθως τα μέλη του θα παραλειφθούν από οχήματα που θα τους περιμένουν προκειμένου να τους πάνε στο Palazzo della Farnesina όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας προκειμένου να ρυθμίσουν με συναδέλφους τους όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να ανακηρυχθεί το ταχύτερο δυνατό η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών στα θαλάσσια σύνορά τους.

Αρχικά θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1977 και αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος και ακολούθως θα οριστικοποιηθεί η χάραξη και η οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η ανακήρυξή της μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας αναμένεται να ισχυροποιήσει τη χώρα μας, έναντι του αγώνα που δίδεται προκειμένου να μην ισχύσει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών που θα έβλαπτε (ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα) τα εθνικά μας συμφέροντα εάν τυχόν εφαρμοζόταν με τη διεθνή συγκατάθεση.

Προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο, η Αθήνα προβαίνει τώρα σε στρατηγικές συμμαχίες σχεδόν με όλους τους γείτονές της.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κίνηση των διπλωματών μας λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ των κλιμακίων με τη γειτονική Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ντι Μάιο προκειμένου να μπουν και επίσημα οι υπογραφές.

Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, μέσα στις αρχές του 2020.

Ήδη πάντως το κλίμα είναι θετικό, καθώς ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει δείξει την κατανόησή του στις ελληνικές θέσεις έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα η ίδια η ιταλική κυβέρνηση έχει θεωρήσει εξαρχής άκυρο το σύμφωνο συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι θέλει από την πλευρά της να διαφυλάξει και τα συμφέροντα των ιταλικών πετρελαϊκών εταιρειών που συνδράμουν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ενώ το ίδιο θέλει να κάνει και σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Μάιο βρέθηκε στη Λιβύη όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους και των δύο πλευρών του εμφυλίου που μαίνεται στην περιοχή, δηλαδή τόσο με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ (η οποία υπέγραψε και το κείμενο συνεννόησης με τον Ταγίπ Ερντογάν) όσο και με αυτή του στρατηγού Χαφτάρ ο οποίος έχει δώσει εντολή στον αρχηγό του στόλου να βυθίσει τα τουρκικά πολεμικά πλοία σε περίπτωση που προβούν σε οποιαδήποτε παραβίαση.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι για τον ορισμό ΑΟΖ πρέπει πρώτα να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Γιατί εάν αρχίσουν να μετράνε από τα έξι μίλια, που είναι τώρα, θα χάσουμε θάλασσα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.