ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ – ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ 2008:Επαφές Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον (18/2/2008)

18/2/2008
Η ύπαρξη αδιεξόδου στο Σκοπιανό επιβεβαιώθηκε στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με την αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους. Οι Αμερικανοί συνομιλητές της έδειξαν να κατανοούν τις ελληνικές ανησυχίες και να υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, ωστόσο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρήση του βέτο από την Ελλάδα, όπως σαφώς τους προειδοποίησε η κ. Μπακογιάννη.
Στην κατ’ ιδίαν 25λεπτη συνομιλία της με την Κοντολίζα Ράις (συνολικά η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά) η κ. Μπακογιάννη είπε πως η κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών στη βουλή καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε περαιτέρω υποχώρηση από την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε το τι συνέβη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993.
«Εγώ πάντως είμαι διατεθειμένη να αποδεχθώ αυτό που απέρριψε ο πατέρας μου το 1993», είπε, υπονοώντας το όνομα «Νέα Μακεδονία» που πρότειναν  στο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οι μεσολαβητές Βανς και Οουνες.
Εκτός της Κοντολίζα Ράις, η κ. Μπακογιάννη παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή της ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς και συναντήθηκε με τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε (με τον οποίο είχε και δείπνο την Τρίτη), το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στίβεν Χάντλει και είχε επαφές στο Πεντάγωνο. Τέλος συναντήθηκε με μέλη της επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής και στη Γερουσία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζο Μπάιντεν και το γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Επίσης μίλησε στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΡΑΙΣ
Οι εξελίξεις στο σκοπιανό κυριάρχησαν στη  45λεπτη συνάντηση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, το απόγευμα της Πέμπτης. Στη συνομιλία συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο Κόσοβο – όπου σύμφωνα με αμερικανική πηγή επίκειται αυτή την Κυριακή μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του – ενεργειακά ζητήματα καθώς και το κυπριακό.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αμερικανική πηγή επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αδιέξοδο, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καλούνται οι δύο πλευρές να αποδεχθούν την πρόταση που θα καταθέσει στις αμέσως επόμενες ημέρες ο Μάθιου Νίμιτς και να εργαστούν για την υλοποίησή της.
Μετά το τέλος των συναντήσεών της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα τρεις διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μιλήσαμε κυρίως για το θέμα των Σκοπίων, ταυτόχρονα και για το θέμα του Κοσόβου και για τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής. Ήταν μια ευκαιρία για ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, και ουσιαστική πιστεύω. Και είχα την ευκαιρία να αναπτύξω πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική. Από εκεί και πέρα η διαδικασία συνεχίζεται, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Αναμένουμε και τις προτάσεις του κ. Νίμιτς».
H κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι η συζήτηση κάλυψε την ουσία του προβλήματος και δεν συζητήθηκαν ονόματα. Η ίδια είπε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε «ο δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνάει μέσα από μια κοινά αποδεκτή λύση».
Την κ. Μπακογιάννη υποδέχθηκε στην είσοδο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς που με δηλώσεις του εξήρε την Ελλάδα ως μία εκ των μεγαλυτέρων συμμάχων των ΗΠΑ.
«Πιστεύουμε στην Ελλάδα η οποία είναι πολλή σημαντική σύμμαχος. Εμείς οι Αμερικανοί στηριζόμαστε σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα», είπε.
Αναφορικά με το σκοπιανό, ο αμερικανός επίσημος είπε ότι έχοντας ζήσει στην Ελλάδα γνωρίζει καλά πόσο σημαντικό είναι το θέμα του ονόματος για τον ελληνικό λαό, που  έχει μεγάλη  ευαισθησία.
«Δεν είμαστε οι μεσολαβητές αλλά τα Ηνωμένα Εθνη. Ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς ασχολείται με το θέμα και προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυσή του.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι βρίσκεται στην Αμερική για σειρά ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση για θέματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων το θέμα των Σκοπίων, το Κόσοβο και θέματα που απασχολούν την περιοχή και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
Απαντώντας σε ερώτηση για το Κόσοβο και τις πιθανές επιπτώσεις αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του στην Κύπρο, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι το θέμα θα απασχολήσει τις συνομιλίες της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Ε.Ε. θα συζητήσει τη Δευτέρα το Κόσοβο. Θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην περιοχή και να διασφαλίσουμε πως ο,τιδήποτε συμβεί στο Κόσοβο θα αποτελέσει μοναδική περίπτωση και όχι παράδειγμα προς μίμηση για αλλού».
Απαντώντας σε παρατήρηση της GreekNews πως τελικά δεν θα προλάβει να επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς – που τον επόμενο μήνα αποχωρεί από την Κυβέρνηση – είπε: «Ισως εγώ δεν θα προλάβω, κάποιος άλλος όμως θα πάει».
Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη εκπροσώπησε την Ελλάδα στην επιμνημόσυνη τελετή για τον προσφάτως θανόντα πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
Σε δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη εξήρε τον εκλιπόντα πρόεδρο της επιτροπής, με τον οποίο, όπως είπε, είχε πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα.
ΟΜΙΛΙΑ
Το 2008 προσφέρει παράθυρο ευκαιρίας για το κυπριακό πρόβλημα, είπε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ με άλυτο το Κυπριακό, ενώ επισήμανε και την υπέρμετρη παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για την διατήρηση της ειρήνης στο Λίβανο συγκεντρώθηκε πολυεθνική στρατιωτική δύναμη 11.000 ανδρών, η Τουρκία συντηρεί την κατοχή στην Κύπρο με 40.000 στρατιώτες.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της με θέμα «Μεταμόρφωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Μία πρόκληση για έξυπνη δύναμη» αναλώθηκε στις εξελίξεις στη Βαλκανική.
Για το Κοσσυφοπέδιο είπε πως ενώ αντιλαμβάνεται πως κάποιοι επείγονται για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, στην Αθήνα κι άλλες πρωτεύουσες της περιοχής δεν συμμερίζονται την ίδια σπουδή.
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη σημασία για την περιοχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Κροατίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Για τις πρώτες δύο είπε ότι έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα της αποδοχής των αρχών της συμμαχίας, μεταξύ αυτών και της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Με λυπεί το ότι δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη γείτονά μας, ΠΓΔΜ», είπε η κ. Μπακογιάννη, εκθέτοντας αναλυτικά την κατάσταση που προκαλεί η αδιάλλακτη στάση των Σκοπίων στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει και τα Σκόπια να καλύψουν αρκετό έδαφος.
«Τα Σκόπια έχουν ένα και μοναδικό δρόμο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μέσω του σεβασμού των αρχών των σχέσεων καλής γειτονίας κι αυτό συμπεριλαμβάνει μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Γιατί οι συμμαχίες κι οι συνεταιρισμοί μπορούν να προοδεύσουν μεταξύ χωρών μόνο ενόσω υπάρχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.