Διχασμένες είναι οι γνώμες στην Ελλάδα, αναφορικά με το αν η χώρα θα είναι μόνη της ή όχι σε ένα πόλεμο με την Τουρκία.
Η τελευταία προσθήκη στην πανσπερμία απόψεων έρχεται από τον ΠτΔ Π.Παυλόπουλο ο οποίος τάσσεται υπερ της άποψης ότι δεν θα είναι… μόνη της Ελλάδα.
Από την μια έχουμε τις απόψεις ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να δώσει τον αγώνα μόνη της.
Όπως του πρώην ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη ο οποίος Να έχει δηλώσει «να μην περιμένουμε καμία βοήθεια και ότι θα είμαστε εντελώς μόνοι σε μια πολεμική κρίση με την Τουρκία».
«Η κατάσταση απαιτεί ψύχραιμες και λογικές ενέργειες, δεν θέλει πανικό γιατί έχουν δημιουργηθεί κάποιες καταστάσεις που πρέπει να έχουν τον ανάλογο χειρισμό.
Θέλει σοβαρότητα και ψυχραιμία», είχε δηλώσει πρόσφατα μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ/
Ερωτηθείς εάν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από το ΝΑΤΟ και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ο κ. Αποστολάκης απάντησε αρνητικά λέγοντας:
«Όλοι αυτοί υποστηρίζουν την Τουρκία γιατί έχουν περισσότερα συμφέροντα να είναι κοντά στην Τουρκία. Εμείς, από την άλλη μεριά, σαν κράτος πρέπει να κάνουμε και κάποιες κινήσεις, τώρα αρχίζουν να τίθενται διάφορα θέματα όπως η υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία, αύξηση της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια. Πρέπει να είμαστε ισχυροί από πλευράς εθνικής άμυνας.
Μην με προκαλείτε να πω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει από κανέναν τίποτα…
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι φοβική απέναντι στους Τούρκους και να κάνει αυτό που πρέπει.
Η Ελλάδα δεν έχει ούτε τους προϋπολογισμούς που διαθέτει η Τουρκία, ούτε το μέγεθος της Τουρκίας, ούτε και τις ίδιες προοπτικές»
Στις ίδιες απόψεις συντάσσεται και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, σημειώνοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ειδικότερα, μιλώντας με τους στρατιωτικούς συντάκτες στο ΓΕΝ, προ ολίγων ημερών ο κ. Τσούνης και απαντώντας στο ερώτημα το αν θα είμαστε μόνοι μας ή θα σπεύσουν και άλλοι σε βοήθειά μας σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, ο αρχηγός ΓΕΝ επεσήμανε πως «δεν θα έρθει κανείς να μας που βοηθήσει, ότι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας».
Από την άλλη πλευρά ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο.
Αυτό εξάγεται από το νέο μήνυμα προς την Τουρκία, που έστειλε εχθές από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρέστη στον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου.
Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απευθυνόμενος στον καπετάνιο και το πλήρωμα της κανονιοφόρου ΚΑΣΟΣ, που από τις 3 Δεκεμβρίου, έχει ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο, Άγιο Νικόλαο, ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα κατηγορώντας την Τουρκία ότι ερμηνεύει κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
“Θέλω να γνωρίζετε ότι αυτά τα νερά, αυτά τα σύνορα, η Επικράτεια είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και όλοι εκείνοι που έρχονται να εγείρουν αξιώσεις, να ερμηνεύουν το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά το δοκούν, θ’ αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σ’ αυτή την υπεράσπιση των εθνικών της θεμάτων και των εθνικών της δικαίων.”
Και οι απόψεις ότι άδικα αγωνιούμε: Δεν πρόκειται να γίνει “θερμό” επεισόδιο!
Βέβαια υπάρχουν και οι απόψεις ότι δεν υπάρχει καν τέτοιο θέμα αφού δεν πρόκειται να γίνει ποτέ «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία!
Αυτή η τελευταία ανήκει στον «σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας» (σ.σ. ναι αποκτήσαμε και τέτοιον) Αλέξανδρο Διακόπουλο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Δέκα», ο κ. Διακόπουλος επισήμανε ότι πως μπορεί να υπάρχει ένταση με την Τουρκία, όμως δεν υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο εξαιτίας του.
«Είναι τόσο παράνομο και έωλο που θα γυρίσει εις βάρος αυτού που το ξεκίνησε. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Δεν υπήρχε πριν τη συνάντηση και δεν υπάρχει και μετά τη συνάντηση.
Η συνάντηση αυτή ήταν μια μορφή επικοινωνίας και μία μορφή πολιτικής. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μένουν και καλώς μένουν ανοιχτοί.
Η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μία συζήτηση που έθεσε η τούρκικη πλευρά. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όμως, είναι τεχνικά μέτρα μεταξύ υπουργείων άμυνας», τόνισε.