Την άποψη ότι τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα έπρεπε να βρίσκονται εν πλω και να «αλωνίζουν» τις περιοχές που επιχειρεί η Τουρκία να θέσει υπό αμφισβήτηση, εξέφρασε ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.
«Τα πλοία δεν είναι για τα λιμάνια ή για την ξηρά», όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά «θα έπρεπε να έχουν βγει και να αλωνίζουν τις αμφισβητούμενες περιοχές».
«Σε διπλωματικό επίπεδο, όσα γίνονται μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αυτό το διάστημα στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ναι μεν δεν έχουν νομική ουσία, ωστόσο δεν παύουν να ισχυροποιούν πολιτικά την Τουρκία, ιδιαιτέρως αν ο Ταγίπ Ερντογάν περάσει το μνημόνιο από την τουρκική Βουλή.
»Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακόμα ένα casus belli όπως είναι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
»Σε στρατιωτικό επίπεδο, υπενθυμίζω τον μεγάλο ιστορικό, αντικειμενικό Θουκυδίδη, ο οποίος έλεγε «έχουμε γη και πατρίδα επειδή έχουμε πλοία στην θάλασσα».
Ως εν ενεργεία Αρχηγός το 2012, ο Ναύαρχος Χρηστίδης είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Παράλληλα, διαφωνεί με την άποψη ότι από μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να πρόκυπτε πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, όπως αναφέρει το sigmalive.
«Πρέπει να έχουμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα να το κάνουμε», είπε.
«Χρειάζεται αποφασιστικότητα»
Στην παρατήρηση ότι η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης και ερωτηθείς αν σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να εγγυηθεί στην πολιτική ηγεσία την ασφάλεια για μια τέτοια κίνηση, ο κος Χρηστίδης απάντησε ότι «κλειδί όλων είναι η αποφασιστικότητα.
«Η πολιτική του κατευνασμού και της στρατηγικής ψυχραιμίας δεν μας έχει οδηγήσει πουθενά», τόνισε ο κ. Χρηστίδης.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)