Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Μπορεί να μην καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για το όνομα


Την ώρα που υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως επίκειται λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα, “Birn” αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Έχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Έπειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών».

Ο Ντιμιτρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο».

Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». «Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο… οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ”Μακεδονία” και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ”Μακεδονία”. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά», δήλωσε.

Αν βρεθεί συμβιβασμός, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Στην ερώτηση αν τον τρομάζει το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ”υπερασπιστές” του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», τόνισε.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως και να είναι γνήσιες οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το ζήτημα.

Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην ΕΕ να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας [σ.σ. σε διεθνείς θεσμούς] ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η ΠΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής.

«Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε [σ.σ. στην ΠΓΔΜ] τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ντιμιτρόφ:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.