Βρισκόμαστε ενώπιον μίας σχιζοφρενικής κατάστασης. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συζητούσε με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ τις τελευταίες λεπτομέρειες, τους όρους και τους κανόνες της αυριανής τριμερούς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ίδια στιγμή, ένα εκ των αφεντικών του στην Άγκυρα, τον ακύρωνε. Και ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναρωτηθεί: Γιατί ο κ. Νίκος Αναστασιάδης οδηγείται υπό πίεση -για να μην πω και υπό εκβιασμό- σε μία συνάντηση με τον Ακιντζί, στον οποίο δεν δίνει την παραμικρή σημασία η κατοχική δύναμη, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διότι η λύση την οποία συζητά ο Κύπριος πρόεδρος είναι ακριβώς αυτή: να επιτευχθεί ο στόχος της εισβολής και η Τουρκία να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο νησί. Στο περιθώριο ενός εξαιρετικού συνεδρίου του Delphi Forum και της εφημερίδας Καθημερινή με τη συνεργασία του HALC, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλές απόψεις στο πλαίσιο της αποδοχής της ανωνυμίας των συνομιλητών μας.
Από την άλλη πλευρά, αν η διευθέτηση είναι στα μέτρα της, η Τουρκία θα ελέγχει απόλυτα το νησί, αλλά και η βαρύτητα της στην περιοχή θα είναι μεγαλύτερη και από αυτού του Ισραήλ, το οποίο θα μπορεί και να το μπλοκάρει στον αέρα, μη επιτρέποντας τη χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου στο Εβραϊκό Κράτος. Η ουσία της επιμονής της Τουρκίας σε λύση που θα είναι απόλυτα στα μέτρα της βρίσκεται στην παραπάνω παράγραφο. Ότι πρέπει να ασκεί έλεγχο και να έχει τον πρώτο στρατηγικό ρόλο.
Εάν το πετύχει, θα βοηθήσει και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ρωσίας, με την οποία υπέγραψε στρατηγική συμμαχία, και οι Αμερικανοί -οι οποίοι επέστρεψαν στη Μεσόγειο- θα βρεθούν ενώπιον πολύ δυσάρεστης κατάστασης. Όπως και το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος. Κατά τις πολύ επιτυχημένες επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον, τονίστηκε επανειλημμένα από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η Αμερική επέστρεψε στην περιοχή μας για να μείνει. Διέψευσαν όλοι οι συνομιλητές του ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Μεσόγειο.
Άλλωστε, γιατί να αλλάξει θέση η Ουάσιγκτον όταν η Λευκωσία και η Αθήνα υποστηρίζουν την ίδια λύση. Τη λύση που συμφέρει στη κατοχική δύναμη. Όμως, αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να σκέφτονται μόνο στρατηγικά για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πρέπει να αλλάξουν θέση. Διότι αν χαθεί το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, η οποία συνεργάζεται με τη Ρωσία, η Αμερική και το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι στρατηγικά.
Είναι σαν να βάζουν τα χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους, για να το θέσουμε πιο λαϊκά. Τι είπε ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έπαιρνε χρήματα από τους Ουκρανούς για να υποστηρίζει τις θέσεις τους; Αντιγράφω από το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ) για να μην πουν οι ψεκασμένοι της «όποιας λύσης» ότι τα βγάζω από το μυαλό μου.