Μονόδρομος τα νέα πλοία για το ΠΝ, για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Παλαιότερα γνωρίζαμε ότι το δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού ήταν η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Βόρειο, στο Κεντρικό, και το Νότιο Αιγαίο.

Πλέον το δόγμα αυτό φαίνεται ότι έχει επεκταθεί και στην Αν. Μεσόγειο, διότι το ναυτικό καλείται πρώτο να υπερασπίσει τα Ελληνικά συμφέροντα στην ανοιχτή θάλασσα των τόσων προκλήσεων.

  • Αυτός ο πλους διαρκείας έχει μπροστά του, πάρα πολύ «αλμύρα», τόση που κανείς δεν κρύβεται και όλοι οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια τις αλήθειες, αλλά και τις αγωνίες.
    Ανάμεσα σε αυτές τις αλήθειες είναι και το μόνιμο αίτημα που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό πρωτοπόρο και ικανό ν’ ανταπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση που του αναθέτει η πολιτεία, όποια κι αν είναι αυτή.
  • Δεν είναι μόνο η Τουρκική προκλητικότητα και οι κινήσεις του τουρκικού επιτελείου που κατ’ εντολή αναζητά την ένταση και κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Μεσόγειο. Η Ελλάδα βρίσκεται προ των δικών της ενεργειακών πυλών αλλά και ενώπιον των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως την στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις αρμόδιες διευθύνσεις και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν βάλει «πρόσω» τις μηχανές για να ετοιμαστούν για το επόμενο, ίσως και κρίσιμο τετ α τετ με τους υπευθύνους της Γαλλικής εταιρίας Group Naval, ώστε να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο το θέμα των φρεγατών «Belhara», ο σχεδιασμός του μέλλοντος κάνει ανωτάτους κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό, να αναζητούν την επιπλέον λύση, ακόμη κι αν φτάσουμε αισίως στην πρόσκτηση των δυο ψηφιακών φρεγατών.

Ανάγκη για σύγχρονα πλοία, και αριθμητική ισορροπία

Αν υποθέσουμε ότι έως το 2026 θα έχουμε φτάσει στην απόκτηση των δυο νέων φρεγατών, αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον δυο από τις παλαιές τύπου S θα περάσουν στην άκρη.

  • Ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί (αρκεί να ξεκινήσει κάποια στιγμή) η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Άρα σε βάθος χρόνου, σχεδόν επτά ετών, τι θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό διαθέσιμο και ουσιώδες;
    Δυο νέες φρεγάτες, ικανές ν’ αντιμετωπίσουν πολλαπλές εναέριες απειλές κι έτσι θα ελέγχουν μια περιοχή και τέσσερις αναβαθμισμένες (στο κατ’ ελάχιστον με τα 150.000.000 εκ που διατίθενται για τα τέσσερα πλοία) ΜΕΚΟ, σύνολο έξι πλοία.
  • Επιπλέον οι εννέα Ολλανδικές φρεγάτες τύπου Standard τότε, κοντά στο 2026 θα κοντοζυγώνουν τα 50 έτη πλόων. Οι περισσότερες θ’ αρχίσουν να μπαίνουν στο περιθώριο και δεν είναι παράλογο αυτό. Όμως με τα έξι πολεμικά κύρια πλοία, το Πολεμικό Ναυτικό δύναται ν’ ανταπεξέλθει στο σύγχρονο και ολοένα εξελισσόμενο ναυτικό πεδίο των προκλήσεων;

Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνουν ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχουν δυο στοιχεία ποιοτικά. Tο πρώτο είναι ν’ ακολουθούμε την τεχνολογία στα πλοία μας και το δεύτερο πως αριθμητικά ακόμη και με υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να πέσουμε κάτω των δέκα μονάδων επιφανείας.

Επιβεβλημένη πρόσκτηση το λιγότερο έξι νέων πλοίων

Σύμφωνα με τις εκθέσεις και τις προτάσεις που έχει κάνει το Πολεμικό Ναυτικό προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαιτούνται το λιγότερο έξι νέες φρεγάτες ώστε σταδιακά να αποσύρεται κάθε παλαιό πλοίο που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και λόγω των μη επιχειρησιακών ικανοτήτων. Ο αριθμός έξι βέβαια μεταφράζεται σε πολλά δις ευρώ, κάτι που στην παρούσα χρονική περίοδο κρίνεται απαγορευτικό να υπάρξει δέσμευση για περισσότερες μονάδες.

  • Βέβαια όλοι ελπίζουν σε μια οικονομική κατάσταση με το πέρασμα των ετών που θα επιτρέπει κυρίως την κατασκευή επιπλέον φρεγατών στα Ελληνικά ναυπηγεία, αρκεί φυσικά να ξεκολλήσουν τα θέματα που υπάρχουν είτε για τον Σκαραμαγκά είτε για την Ελευσίνα.
  • Πάντως ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι σε πολιτικό επίπεδο έχει γίνει απόλυτα κατανοητή η ανάγκη για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που φυσικά ευελπιστούν να γίνει και πράξη κι όχι να μείνει κανείς σε ευχολόγια.

Σαφέστατα η εικόνα του Πολεμικού Ναυτικού με τις Πυραυλακάτους και τα υποβρύχια τύπου 214, έως στιγμής ισορροπούν κατά πολύ την κατάσταση, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι την ώρα που η Ελλάδα θα παραλαμβάνει πιθανότατα τις «Belhara», την ίδια χρονική περίοδο η Τουρκία θα ολοκληρώνει την παραλαβή έξι υποβρυχίων σαν κι αυτά που διαθέτει το ΠΝ, ενώ σίγουρα θα έχουν προχωρήσει σε τέσσερις δικές τους εγχώριες φρεγάτες.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.