ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ – 371 δις ζητά η Ελλάδα από τους κατακτητές μετά από 75 χρόνια!

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προτείνει ότι εάν η Ελλάδα επιθυμεί δυναμικότερη προώθηση των διεκδικήσεων της, θα πρέπει  να προσκαλέσει την Γερμανία σε διαπραγματεύσεις και σε περίπτωση που αυτή αρνηθεί να παρακάμψει το Διαιτητικό Δικαστήριο της Συμφωνίας του Λονδίνου, καθώς αυτό έχει μόνο μη δεσμευτικού χαρακτήρα δικαιοδοσία, και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Υπενθυμίζεται  ότι η Συμφωνία του Λονδίνου υπογράφτηκε στις 8 Αυγούστου του 1953 και με αυτή «κουρεύτηκε» το γερμανικό χρέος από τις νικήτριες δυνάμεις του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Η κυβέρνηση έχει στην διάθεσή της και την προγενέστερη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον «Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο», η οποία εκτιμά τις συνολικές απαιτήσεις στο ποσό των 341.203 δισ. ευρώ.
 
Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 9 δισ, ευρώ, το κατοχικό δάνειο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ύψους περίπου 10.3 δισ. ευρώ, αλλά και οι υπόλοιπες αξιώσεις από τον ίδιο πόλεμο.
 
Η Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συγκροτήθηκε μετά την πρώτη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013), προκειμένου να προβεί στην νομική τεκμηρίωση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.
 
Τελευταία φορά που η Ελλάδα προέβη σε διπλωματική κίνηση διεκδίκησης ήταν τον Νοέμβριο του 1995 με τη ρηματική διακοίνωση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βόννη, Ιωάννη Μπουρλογιάννη – Τσαγγαρίδη, με την οποία ζητούσε την έναρξη διμερών συνομιλιών προκειμένου να ρυθμιστούν τα εκκρεμή ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Στη ρηματική διακοίνωση η γερμανική πλευρά απάντησε αρνητικά, επικαλούμενη την άποψη ότι εφόσον η Συνθήκη της Μόσχας (γνωστή και ως «Συμφωνία 2+4», δηλαδή Ανατολική και Δυτική Γερμανία από τη μία, και ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία από την άλλη, υπογράφτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 και ρυθμίζει τα της επανένωσης της Γερμανίας) σιωπά  ως προς τις επανορθώσεις, η σιωπή αυτή ισοδυναμεί με την οριστική του επίλυση του ζητήματος.
Αδιαπραγμάτευτη η συστράτευση όλων για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

«Εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να επιτρέψουμε στα μορφώματα του ρατσισμού και του ναζισμού να βρουν τροφή για να επιβιώσουν, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Μεσοπόλεμο, όπου οι συνθήκες τότε το επέτρεψαν» Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Χώρα Σφακίων, όπου σήμερα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

«Και αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, πριν ακόμα και από τις ευρωεκλογές, διότι θα είναι αργά εάν θα φτάσουμε στην περίοδο των ευρωεκλογών. Όλα αυτά τα μορφώματα αποκτούν οντότητα και ουσία μέσα στο ιερό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτές οι αλλαγές πιστεύω ότι θα γίνουν σύντομα, εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε αλαζόνες, αλλά δεν υποτιμούμε τις δυνατότητές μας και τον ιστορικό μας ρόλο και πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πρώτον, να πείσουμε εκείνους τους εταίρους που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αλληλεγγύη και δεύτερον και το κυριότερο να διδάξουμε ότι η πραγματική ευημερία δεν είναι κατά ανάγκη εκείνη που σημαίνει σώρευση πλούτου. Πραγματική ευημερία είναι εκείνη που αποκαθιστά την έννοια της ισότητας και της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συγκινημένος και σημείωσε ότι έρχεται συχνά σε τούτο τον τόπο διότι πέραν των άλλων, μαθαίνει και διδάσκεται.

«Όλοι είμαστε ενωμένοι και η Βουλή των Ελλήνων θα κάνει τη δουλειά της με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες… » τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Σφακίων, Ιωάννη Ζερβό, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως τον Πρόεδρο με το υψηλό φρόνημα και το μεγαλειώδες έργο, που βοηθάει στη ρύθμιση του πολιτεύματος, αλλά και στην ενότητα του κράτους και του λαού.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ιερής μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σε εμάς τους Έλληνες, εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας: «Οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό φόρουμ με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου». Και αυτή η θέση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι κυριολεκτικά εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.