Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ξαφνική κίνηση της κυβέρνησης να θέσει, εν μέσω του θέρους και με τις πληγές από τις φονικές πυρκαγιές να είναι ακόμα ανοιχτές, θέμα για τους μουφτήδες της Θράκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε αναγκαστική έξοδο τους δύο νόμιμους Μουφτήδες, καταθέτοντας πρόταση, στην επιτροπή παιδείας της Βουλής, για υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους, στα 67 χρόνια.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης, για την αιφνιδιαστική, αλλά και περίεργη αυτή παρέμβαση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «xronos.gr», είναι, ότι οι μουφτήδες, αφού διατηρούν και δικαστικές αρμοδιότητες, δεν μπορούν, εκ του νόμου, που ισχύει για του δικαστές, να παραμένουν στην θέση τους πέραν του 67 έτους της ηλικίας τους.
Πως όμως προχωρά η κυβέρνηση σε μια τέτοια κίνηση, αν δεν έχει σχέδιο διαδοχής των νομίμων μουφτήδων;
Και το κυριότερο: Γιατί σε αυτή την στιγμή επιλέγει να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του Ερντογάν, που επιθυμεί σφόδρα τη κατάργηση των δυο νόμιμων Μουφτήδων και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του;
Κόντρα στα παιχνίδια της Άγκυρας οι δυο Μουφτήδες
Η ύπαρξη των δύο μουφτήδων, της Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή και της Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην Θράκη, κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας.
Οι συγκεκριμένοι νόμιμοι μουφτήδες, παρά τις απίστευτες πιέσεις και την αμφισβήτηση που δέχθηκαν από την Άγκυρα, τα τελευταία χρόνια, επέδειξαν θάρρος, συνέπεια και πίστη στην θρησκευτική αποστολή τους, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τις παρεμβάσεις των Τούρκων και ύποπτες σκοπιμότητες, χρησιμοποιώντας την θρησκεία ως όργανο πολιτικής επιβολής στην μειονότητα.
Για αυτό και η Άγκυρα πίεζει διαχρονικά για την αλλαγή του τρόπου ορισμού των Μουφτήδων.
Η ελληνική πολιτεία νομοθέτησε το 1991 με βάση και τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες, για τον διορισμό των μουφτήδων, ο οποίος γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που ανανεώνεται κάθε δεκαετία.
Ο μουφτής δεν είναι μόνο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης, αλλά και δικαστής. Γι’ αυτό διορίζεται και δεν εκλέγεται, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης «η Ελλάς είναι η μοναδική χώρα που ενσωμάτωσε στο δικαιϊκό της σύστημα αυτή την παράδοση, δείχνοντας απέραντο σεβασμό στα θρησκευτικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και οικοδομώντας πραγματικά ένα διεθνές μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας».
Προεκλογικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ;
Πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν, οτι η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να κάνει το χατήρι του Ερντογάν για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος στην εκλογή Μουφτήδων, για να κερδίσει, στις προσεχείς εκλογές, τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός, ότι οι μειονοτικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν χάνουν καμμία εκδήλωση του Τουρκικού Προξενείου της περιοχής και των ψευδομουφτήδων, που στηρίζει η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια απαξίωσης των νόμιμων μουφτήδων.
Ειδικά ο Χ. Ζεϊμπέκ, (αλλά και σε μικρότερο βαθμό οι κύριοι Μουσταφά και Καραγιουσούφ), στηρίζουν με κάθε τρόπο τους ψευδομουφτήδες και αποφεύγουν να εμφανίζονται δίπλα στου νόμιμους, προσπαθώντας έτσι να επηρεάσουν τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας εναντίον τους.
Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων ικανοποιώντας το αίτημα της ´Αγκυρας είναι η πρόσφατη πολεμική της εφημερίδας «Αυγής» που κατηγορούσε την νόμιμη μουφτεία ότι είναι ένας απαρχαιωμένος θεσμός που δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.
Η επιχείρηση πλήρους απαξίωσης των νόμιμων μουφτήδων κλείνει με την αδιαφορία της πολιτείας στην απαράδεκτη και προκλητική κατάληψη που έχει κάνει ο ψευδομουφτής και εκπρόσωπος του παντουρκισμού στην Θράκη Αχμέτ Μέτε στην κατοικία του νόμιμου μουφτή την οποία χρησιμοποιεί χωρίς κάποιος να τον ενοχλεί.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ φροντίζει να επισκέπτεται συχνά τον ψευδομουφτή στην υπό κατάληψη κατοικία σε μια προσπάθεια να τον νομιμοποιείσει.