Με τον όρο nationality αποδίδονται στα αγγλικά δύο διαφορετικές έννοιες: ιθαγένεια, αλλά και εθνότητα-εθνικότητα;

Απόσπασμα από την ομιλία Σαμαρά  στην Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είπε λοιπόν:Οποιος ανοίξει ένα λεξικό, θα δει ότι με τον όρο nationality αποδίδονται στα αγγλικά δύο διαφορετικές έννοιες: ιθαγένεια, αλλά και εθνότητα-εθνικότητα. Αναγνωρίσατε και τα δύο 

Ασφαλώς δεν λύνονται με τα λεξικά οι διεθνείς διαφορές. Ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι από το 1997 υπάρχει ειδική σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης με ακριβώς αυτό το αντικείμενο (European Convention on Nationality, Σύμβαση υπ’ αρ. 166).

Η σύμβαση αυτή προβλέπει ρητά στο άρθρο 2 ότι «ιθαγένεια σημαίνει τον νομικό δεσμό μεταξύ ενός ατόμου και ενός κράτους και δεν προσδιορίζει την εθνική προέλευση» (“Nationality” means the legal bond between a person and a State and does not indicate the person’s ethnic origin).

Τη σύμβαση έχει υπογράψει την ίδια μέρα (6.11.1997) η Ελλάδα, αλλά και η Βόρεια Μακεδονία (ως ΠΓΔΜ), η οποία μάλιστα την έχει επικυρώσει (3.6.2003) και την έχει θέσει σε ισχύ (1.10.2003). Κατά συνέπεια η ερμηνεία της Βόρειας Μακεδονίας για τον όρο δεν έχει καμιά «εθνοτική» διάσταση.

Επίσης να θυμηθούμε ένα ακόμα απίστευτο ψέμα του Σαμαρά από εκείνη την ομιλία του:

Εγώ υποστήριζα πάντοτε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε χώρα με το όνομα “Μακεδονία” ούτε παράγωγα ή σύνθετα. Υπήρξαν και άλλες απόψεις αργότερα 

Σχόλιο: Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ως σταθερός στις απόψεις του και αποκαλεί υποτιμητικά «άλλες απόψεις» τη λεγόμενη «εθνική γραμμή» του 1995-2008 (από την Ενδιάμεση Συμφωνία και τον Αν. Παπανδρέου μέχρι το Βουκουρέστι και τον Κώστα Καραμανλή). Μόνο που ο ίδιος επέστρεψε στη Ν.Δ. χωρίς να θέσει ζήτημα και εκλέχτηκε ξανά βουλευτής το 2007, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή διακήρυσσε στις προγραμματικές της θέσεις την επιδίωξη της «σύνθετης ονομασίας».

Αλλά και όταν έγινε πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του περιλαμβανόταν ότι «Η Ελλάδα προέβη σ’ ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων» (Δ. Αβραμόπουλος, ως υπ. Εξωτερικών, 7.7.2012).

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν επί πρωθυπουργίας Σαμαρά οι επίσημες θέσεις του υπ. Εξωτερικών, όπως προκύπτει από τον επίσημο ιστότοπό του (αποθηκευμένα στιγμιότυπα του 2012 και του 2014), ενώ επισφραγίστηκαν και από τη σχετική ομιλία του υπ. Εξωτερικών της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου στις 27.9.2014 στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ που έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (2.2.2018). Ποιον κοροϊδεύει σήμερα ο κ. Σαμαράς;

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.