Κοιτώντας κάποιος τον χάρτη των κυπριακών οικοπέδων ίσως να θεωρεί τελείως παράλογη την τουρκική εμμονή στο οικόπεδο 6. Τι θέλει να δείξει η Άγκυρα με την επιμονή της να θέτει θέμα γι΄αυτή τη περιοχή;
Τίποτα δεν κάνει τυχαία η Τουρκία. Με το να αμφισβητεί ανοιχτά το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το οικόπεδο 6, αμφισβητεί το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να ΄χει ΑΟΖ που συνδέεται με την ΑΟΖ την Κύπρου. “Σβήνει” δηλαδή το Καστελόριζο από το χάρτη.
“Δουλεύει” σταθερά το σενάριο.
Στις 12 Απριλίου είχε καταθέσει στον ΟΗΕ το απαράδεκτο έγγραφο με το οποίο αμφισβητούσε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τα ενεργειακά του αποθέματα και λίγες ημέρες μετά ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Murat Yavuz Ateş, στην ομιλία του κατά την δεύτερη μέρα του Διεθνούς Ενεργειακού και Οικονομικού forum που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη (27-28/4) ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Προσπαθούμε να αυξήσουμε την παραγωγή των εγχώριων πηγών ενέργειας. Την παρούσα περίοδο διεξάγουμε έρευνες τόσο στην ξηρά όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα αυξήσουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου. Γνωρίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή Διοίκηση έχει συνάψει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό δεν βοηθά πραγματικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι ενεργειακοί πόροι δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανήκουν επίσης στην τουρκική (;;;) πλευρά. Επιπλέον, οι περιοχές που διατίθενται για τις δραστηριότητες εξερεύνησης, δεν έχουν συμφωνηθεί από κοινού . Για παράδειγμα το οικόπεδο 6, θεωρείται ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Για εμάς η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασίας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας, οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν.”
Ποια είναι η “τουρκική πλευρά” στην Κύπρο δεν γνωρίζουμε. Ο Τούρκος αξιωματούχος την “ανακάλυψε”.